Nu este deloc aiurea, intrebarea retorica este o figura de stil, respectiv o intrebare care nu presupune neaparat un raspuns si prin care se comunica o parere, o idee, un sentiment etc. Dau exemplul unei intrebari retorice celebre, cea pusa de Stalin, cand i s-a comunicat ca Papa Pius al XII-lea vrea sa participe la tratativele de pace dupa al II-lea razboi mondial: "Dar cate divizii are Papa?"
Crezi ca Stalin astepta un raspuns la aceasta?
El stia foarte bine ca Papa nu are nicio divizie si a vrut doar sa arate desconsiderarea lui fata de Papa.
Nu este aiurea. Se foloseşte mult în politică pentru a puncta anumite momente. Se poate prezenta o problemă reală sau închipuită, bănuită.
În altă conjunctură pot să-ţi arunc o întrebare retorică de genul : ştii că prietenul tău te bârfeşte? Şi să plec mai departe urmărind de la distanţă efectele acelei afirmaţii, îndoiala care apare.
Întrebările retorice nu au nevoie de răspuns, contează ideea strecurată în întrebare.
@andre999, si mie imi plac, doar ca nu-mi place cum se numesc. Puteau sa inventeze un alt nume pentru ele. Asa cum spuneam, maieului cu maneca ii spui tricou, nu maieu cu maneca, pentru ca suna aiurea.
@Underground, poetilor le e permis orice. Pe ei nimeni nu-i ia la rost pentru ca ei sunt maestrii creatiei. Si n-au decat sa le foloseasca. Si eu le folosesc. Doar ca au un nume tampit.
Bun, eu intreb una, voi raspundeti alta. Ma refeream strict la denumirea de "intrebare retorica", nu la intrebarea in sine. La asocierea dintre cele doua cuvinte "intrebare" si "retorica".
Intrebarea retorica este o intrebare la care deja stii raspunsul, la care nu este nevoie sa raspunzi. Nu e aiurea mie chiar mi se par extraordinare.
Sunt clasa a 7 a si la comentarii mereu insistam pe intrebarile retorice.eu consider ca ele dau o expresivitate puternica textului si trezeste interesul cititorului.in general ele sunt fososite in opere lirice.
Intrebarea retorica este folostita pentru a atrage atentia asupra gravitatii problemei, pentru a trezi interesul auditoriului, pentru a da culoare discursului scotandu-l din monotonie. Dupa modelul oratorilor si poetii folosesc intrebarea retorica.De exemplu:"Voi sunteti urmasii Romei?"(Mihai Eminescu).
IoanaMra întreabă:
Curiosul999 întreabă: