Ma indoiesc ca numai lungimea cuvantului ar fi problema. Mie mi se pare ca romanii nu sunt nici suficient de educati, nici suficient de recunoscatori. Iar, pe de alta parte, persoanele cu care interactionez eu, in special adulti educati folosesc cuvantul "multumesc". E adevarat, adolescentilor le vine greu (si nu sunt neaparat de blamat) sa fie cu adevarat recunoscatori si respectuosi (bineinteles nu tuturor). Gandeste-te ca ei primesc multe lucruri fara sa ceara si atunci bietii de ei de unde sa aiba gratitudine pentru ceva ce au primit ani de-a randul gratis?
Iti spun doar din experienta proprie, pentru ca si eu folosesc la fel, in loc de "Multumesc" spun "Merci". E foarte simplu, varianta asta e mai scurta. E mai usor si mai rapid de pronuntat. ^_^ O seara placuta!
E mult mai usor de zic merci. Si nu numai romanii fac acest lucru. Englezii zic de multe ori thanks in loc de thank you.
http://vampire-diaries-fan.blogspot.com/
Da dar macar cuv "thanks" provine tot din lb lor... dupa parerea mea...Dar la noi romanii nu cred ca exista in voc "merci"; in voc frantuzesc da!
Hmm. O intrebare interesanta. Imi place cum gandesti. Dupa parerea mea, majoritatea oamenilor folosesc "prescurtarile" "mersi", "merci", "multam" etc. deoarece, am ajuns la concluzia ca vor sa iasa in evidenta. sau sa scrie mai repede. pentru a atrage atentia sau poate pentru a taia din timp. ACEASTA E PAREREA MEA. SPER CA TE-AM AJUTAT. O SEARA PLACUTA!
Mersi nu e singurul cuvant care a ajuns sa fie prescurtat. Asta, aia, ala fac parte din aceeasi categorie (si multe altele). N-ar trebui sa ne miram inca. E ok deocamdata, cu timpul o sa mai pice o litera si o sa fie si mai scurt... pana ce ajungem sa... mimam (gesticulari, dat din cap, etc.).
Cauza este nerabdarea (de cele mai multe ori), deoarece se plange lumea ca n-are timp (asa este... traim in secolul vitezei). E mai important sa-ti rezolvi interesul tau decat altuia, nu? La fel e valabil si in acest context.
E mai usor sa fii comod... pentru ca, doamne fereste, iti poti fractura limba daca vorbesti prea mult.
Pai sigur nu de la reclama aia "merci e felul meu de ati multumi" de la ciocolatelele alea. Mersi sau Merci esteca un fel de prescurtare de la multumesc si sa folosit pentru rapiditate in vorbire
Romanii spun mai des merci decat multumesd deoarece pana spui multumesc te ia somnu
Pentru ca este mai la,, indemana'' decat,, multumesc''.Sa stii ca si francezii sunt latini si noi am imprumutat foarte multe cuvinte de la ei.
Multumesc tuturor celor care v-ati rezervat cateva min. pentru a-mi raspunde la intrebare.Acum parerea mea este ca nu timpul este de vina, ci este vina noastra.Trebuie sa recunoastem ca lb romana se prabuseste.Job,mouse,shopping,i love you...s.a.Doar cateva ex, asta e.Toate raspunsurile au fost bune.Multumesc!
Pai,,,depinde!! Pe unele site-uri sau blog-uri sau altele ca Facebook sa zic, oamenii poate vor sa simplifice pronuntarea ori scriu ca sa fie mai interesant/dragut yoh stiu ce mai cred atii... ori pur si simplu cand vorbesc vor sa fie amuzanti/draguti/... sau simplifica lucrurile,,, Cam esta e expicatia cred yoh! Fundytza?
Zic si eu...e luat de la francezi ca multe alte cuvinte si...atat! e mai scurt,na nu stiu altceva decat ca oamenii pur si simplu il prefera! Si eu spun merci(mersi) pentru ca il prefer! Uh nu ai spus niciodata doar,, Merci,, in loc de,, multumesc,,?
E foarte buna intrebarea. Consider ca e vorba de lene. Cum s-a mai raspuns, merci e mult mai scurt si mai simplu decat multumesc. O alta varianta ar fi ca o parte din romani vor sa se emancipeze. De aceea li se pare mult mai la moda aceasta varianta si poate ca si asta influenteaza mult.
anonim_4396 întreabă:
Curiosul999 întreabă: