Toate propozitiile secundare, subordonate corespund unei parti de propozitie:atributiva, atributului, completiva complementului subiectiva, subiectului.Singura care nu respecta aceasta regula e predictiva care nu corespunde intregului predicat ci doar numelui predicativ.Subiectiva n-ar trebui sa-ti puna probleme intrucat este intr-adevar introdusa de verbe impersonale dar si de adverbe predicative precum :desigur, fireste, etc.Subiectiva poate sta fie inaintea fie in urma regentei.
Ex.:Cine se scoala de dimineata, departe ajunge. Pui intrebarea:cine ajunge departe? si raspunzi:"cine se scoala de dimineata=subiectiva.
Se zvoneste ca va cadea guvernul.Verbul impersonal"se zvoneste"a cerut o subiectiva.
Nu inteleg nici eu pntr ce te strofoci. caci nu te ajuta cu nimic in afara de cls a8a, in liceu nimeni nu-ti cere asta, serios. Poate in a12, putin, dar daca e ceva o sa ti mai explice vreo-un prof inca o data, asa ca chill.
Este in fraza realizarea propozitionala a subiectului
determina loc vrebale impersonale, vb impersonale (trebuie), vb impersonale la diat reflexiva (se aude). raspunde la intrebarile cine? ce?
daca in propozitia regenta exista un subiect subordonata nu poate sa fie sigur subiectiva
spor la scoala
pup
Pai propozitia subiectiva indeplineste rolul de subiect pe langa un verb din regenta.
Subiectiva raspunde la intrebarea cine? ce?; de fiecare data cand nu esti sigur/a, inlocuieste intreaga subordonata cu un cuvant si vezi daca e sau nu subiect.
In general propozitia subiectiva este precedata de verbe impersonale ex: se zice, se spune, se presupune etc.
Anaconda12345 întreabă:
alexutsssa întreabă: