| tonyc7 a întrebat:

Nu pot intelege de ce se spune ca in Antichitate si Evul Mediu arcul cu sageti era o arma foarte eficienta de ucis de la distanta (mongolii putand face asta si asezati pe cai, in timp ce acestia goneau)? Dupa ce ca batea la o distanta mica, de maxim 20-30 de metri, nu inteleg cum - in lipsa unei catari, cum e la o arma cu foc actuala - o sageata trasa dintr-un arc isi putea nimeri tinta? Mai ales ca sageata isi pierdea mult din forta pe masura ce se departa de arc! Oricata elasticitate ar avea materialele pe care le folosesti in realizarea unui arc, e foarte greu sa nimeresti tinta! Sagetile acelea pe care le foloseau luptatorii din vechime cum puteau fi fixate atat de bine pe coarda arcului si sa zboare fix in trupul dusmanului?? Tocmai am vazut un documentar pe un post TV in care expertii de azi au reconstituit un arc lung englezesc a carui sageata de-abia a putut, fara cine stie ce viteza, fara cine stie ce forta, sa zboare de-abia cativa metri (10-15 metri) fara a avea o traiectorie fixa si rapida. Lucru pe care l-am constatat si eu mai demult, in adolescenta, cand din curiozitate am incercat sa-mi fauresc un arc cat mai bun (experiment care nu m-a satisfacut niciodata pentru ca, la fel ca si in documentarul tv, sageata de-abia putea zbura la cativa metri si fara a avea o traiectorie fixa si rapida). Dupa ce ca sageata zbura haotic, pe o traiectorie imprecisa, cu forta de viteza slaba, si pe o distanta foarte foarte scurta, cum puteau pune luptatorii din vechime atata baza in aceasta arma numita arc mai ales ca dusmanii lor veneau destul de bine echipati in lupta (daca nu cu armuri si zale, macar cu imbracaminte foarte groasa, greu de penetrat)?

5 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Nu uita: in copilarie te-ai jucat cu arc si sabie facut din crengi.
Luptatorii au folosit sabii de otel si arcuri facute de specialisti (armurieri), iar antrenamentele au durat ani de zile, zilnic ore intregi.
Si in ziua de azi, trasul cu arcul si scrima sunt competitii olimpice. Iar cu un arc olimpic se trage la tinta de la distante de cel putin 50m.

| Catrice a răspuns:

Tirul cu arcul e sport parca. Nu e practicat de amatori cu 0 experienta oricum.

| johnnny123 a răspuns:

Te inseli profund. Un arc ca cel folosit de englezi (asa-numitul longbow) putea avea suficienta forta incat sageata sa penetreze o armura de la 200 de metri.

Iar atunci cand 1000 de arcasi lansau simultan un nor de sageti asupra unui grup compact de inamici, precizia conta mai putin.

| Zuzu1991 a răspuns:

Catarea e tot un fel de frectie la picior de lemn pentru aia care NU stiu sa traga, dovada sunt filmele cu cowboys, care ajungeau sa nimereasca varful unei tigari FARA sa foloseasca nici o catare

raspunsul e: talent si exercitiu, daca ai destul talent si te antrenezi, poti sa ajungi sa nimeresti o aspirina, aruncata in sus
NOOOOOO SHlT, am vazut cu ochisorii mei mici si rosii un video cu asa ceva

iar aia care trageau cu arcul, pentru ei, asta facea diferenta dintre viata si moarte, asa ca se antrenau ani in sir, IN RAUTATE, cu dorinta ARZATOARE de a fi PERFECTI
si, mai vezi asta:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ky%C5%ABd%C5%8D

| Freddie23 a răspuns:

Cred ca pornesti de la o premiza greșită si anume ca ai avea nevoie de cine stie ce distanță ca sa fii protejat in luptă.
Gandeste-te ca aia cu armuri nu aveau mobilitatea celor de pe cai si circa 5-6 metri erau arhisuficienti.
Mongolii creșteau pe cai fiind nomazi si inca de la varste fragede se antrenau sa traga cu arcul din mers.
Intr-o lupta 1 la 1 sansele calaretului împotriva teutonului cu armura ar fi mai mici.
Dar gandeste-te ca armuri grele aveau doar nobilii care erau relativ putini, majoritatea fiind tarani cu ceva in mana si eventual o ceva mai groasă pe el. Astia erau tinte relativ ușoare - doar imaginează-ti unul de pe un cal ca trage din capatul celălalt de sufragerie in tine, nu crezi ca poate fi fatal?
Acum cei cu armuri grele erau de obicei pana pe la 200. Oricât ar fi de blindată armura aia are vulnerabilitati iar ploaia de sageti venita de la sute si chiar mii de mongoli mareau sansele de câștig.
In plus mongolii foloseau foarte multe strategii de a evita lupta directă si castigau aducând adversarii in spatiul care le convenea lor.