Salut! Te înțeleg, și pentru mine BAC-ul a fost una dintre cele mai stresante perioade din viață, din cauza presiunii externe pe care o pune toată lumea pe un elev. Parcă ar sta soarta Universului în luarea unui BAC. Acum după mai mulți ani, privind în urmă, nici BAC-ul, nici examenele de la facultate, nu au meritat stresul. Din ceea ce ai scris deduc că te simți așa din cauza stresului. Așa că îți recomand să te relaxezi. Dacă nu îl iei, nu e sfârșitul lumii, îl dai altă dată. Dacă îl iei și intri la facultate, vin alte examene pentru care ai de învățat mai mult decât pentru toate materiile de la BAC la un loc. Așa că vreau să îți dau niște recomandări care sper să te ajute:
1. Gândește-te în fiecare zi la scopul tău în viață, care este misiunea ta, ce vrea viața de la tine. Asta să fie întrebarea ta în fiecare zi, să te gândești mult la ea și să cauți răspunsul. Îți recomand, ca sursă de inspirație pe Viktor Frankl(vezi cartea Omul în căutarea sensului vieții), care a creat Logoterapia. El spune tocmai acest lucru, că fericirea umană depinde în primul rând de scopul în viață pe care îl are o persoană și că multe dintre problemele oamenilor au ca sursă lipsa scopului personal. A fost închis în lagărele naziste mai mulți ani și acolo, ca prizonier, a testat aceast mod de a aborda viața, supraviețuind și ajutându-i pe alții să supraviețuiască. Un citat aproximativ din cartea de mai sus: Un prizonier voia să se sinucidă pentru că se întreba :"Ce mai pot aștepta de la viață?". Atunci Viktor Frankl i-a întors întrebarea: "Ce așteaptă viața de la tine?". Și au descoperit împreună mai multe lucruri care îl așteptau pe acel prizonier dincolo de ziduri. Deci, îți recomand să îți cauți scopul, și pe mine m-a ajutat mult acest lucru. Descoperirile în știință, chiar dacă au venit ca insight(Evrika!), au fost făcute în urma unor căutări asidue, continue. Cred că și cu scopul în viață e la fel. Caută-l neîncetat!
2. Fă sport dacă ai timp, așa cum au recomandat și alți utilizatori. Este cel mai important factor pentru sănătate, înlătură stresul și eliberează molecule de plcere în creier. Și s-a demonstrat prin studii că sportul ajută la reținerea informațiilor. Dacă faci sport, să faci ceva care îți place.
3. Ai grijă la alimentație. La școală nu cumva să se învețe care este alimentația corectă, de asemenea nici cum funcționează banii( vezi Robert Kiyosaki: Cadranul banilor, Tată bogat, tată sărac) și nici cum să ai o viață emoțională sănătoasă( vezi Martin Seligman, Fericirea Autentică; Marc Aureliu, Gânduri pentru sine însuși). Trebuie să le înveți singur. Și ce bine că trăim în era internetului. Deci, pentru alimentație sunt multe teorii pe net, unele contradictorii. Eu cred că studiile demonstrază că alimentația vegană este cea mai sănătoasă și cu cât te apropii mai mult de ea cu atât ești mai sănătos și mai energic. Îți recomand canalele de pe You Tube: Mic the Vegan, prezintă multe studii care susțin ceea ce zice și, de asemenea recomand prezentările doctorului Călin Mărginean, spune multe lucruri foarte utile. Din partea mea, orice alimentație alegi, îți recomand-strongly - următoarele:
a) evită fumatul și alcoolul- dacă vrei neapărat să fumezi, folosește țigara electronică sau narghileaua.
b) evită orice aliment prăjit - unul dintre cele mai toxice lucruri pentru corpul uman. La asta poți să mai adaugi afumat, murat, fript, grătar. Încearcă să mănânci fiert, copt sau crud.
c) evită dulciurile concentrate ca pe nu-știu-ce. Acestea sunt otrava civilizației actuale, sunt o catastrofă pentru corpul uman. Înlocuiește-le cu fructe, te vei obișnui repede. Dacă vrei fructe foarte dulci, curmalele, smochinele, strugurii negri sunt candidați foarte buni
d) de asemenea evită sucurile, energizantele, etc.
e) evită cafeaua- dacă vrei neapărat mai multă energie, ia o pastilă de Coenzima Q10 pe zi, dacă o mai combini și cu o linguriță de spirulină e și mai bine
f) evită grăsimile saturate( solide la temperatura camerei): unt, smântână, slănină, margarină - dau de lucru ficatului și înfundă vasele de sânge
g) Ia o lingură de ulei de in pe zi - are acțiune fantastică asupra creierului( Omega3) și asupra vaselor de sânge( le desfundă, dacă este cazul)
Sper că aceste informații îți vor fi de folos. Succes la BAC, fii relaxat și succes în a-ți găsi scopul în viață cât mai repede!
Eu cred ca exista lucruri in viata ta care te distrag. Scapa de ele. Nu exista nu pot! Tu doar te gandesti la acele lucruri si de asta nu te poti concentra. Tu cand inveti trebuie sa fii cu mintea doar acolo, la informatiile din caiet in sine... Doar oamenii cu probleme mintale nu pot memora, nu e cazul tau. Tu doar esti distrat de la materie in sine, cine stie de ce lucruri, chestii, persoane, etc. Si plus ca cred ca poate te agiti prea mult pe gandul ca nu il iei(ca poate nu il iei) si te face sa nu te concentrezi. E ca un fel de agitatie. Multa bafta!
Fa sport, organizat sub indrumare. Pune-ti corpul in miscare si lasa filozofiile ca la varsta ta nu ajuta prea mult. Iti trebuie directie, orientare si asta nu o sa o gasesti aici pe net ci printr-un mentor (zic eu sportiv) cu care sa rezonezi. Canalizeaza-ti energia si apoi restul o sa vina de la sine. Miscarea o sa-ti disciplineze viata, elibereze endorfine in corp si asta o sa-t creeze o stare de multumire de sine, va fi primul pas. Oare ai ceva "defect" de trebuie sa te repari sau pur si simplu fantezii lasate in voia lor? https://reikido.ro - nu veni la mine, site-ul ti-l dau pentru repere
Ba poti sa inveti. Fii ambitios si organizeaza-ti materialele. Mai ai timp, nu te stresa. In loc sa-ti incarci memoria cu ganduri negative, mai bine te straduiesti sa inveti. Si eu ma stresam in urma cu cateva luni, dar mi-am dat seama ca nu e mare lucru si nu e nevoie sa ma stresez sau sa ma incarc cu emotii negative.
Important e sa nu cedezi nervos.
De curiozitate, la ce dai bacul?
Fa-ti un plan de pregatire zilnica si urmeaza-l strict.
Nu-ti irosi timpul pe internet mai mult de o ora (!) pe zi, preferabil nici atat.
Te poate ajuta cu memorarea daca iei lecitina in aceasta perioada de pregatire intesa, respectiv sa bei saptamanal si cate 1-2 cani de ceai de gingko bilboa. Ambele le poti gasi la farmaciile naturiste.
Sunt o persoană tânără. Am cunoștințe în domeniul Limba și literatura română(atât în cadrul programei școlare,cât și suplimentar) și Engleză(din nou,ca materie școlară,dar și suplimentar). Cunoștințele mele constă în aprofundarea următoarelor ramuri: lingvistică,gramatică,sintaxă, semantică, redactarea compunerilor/eseurilor și oricărui tip de compozitie literară, studiu pe text ș.a.m.d. Sunt la curent cu programa școlară și toate schimbările exercitate de Minister. Ofer meditații ori de câte ori este nevoie pe săptămână, preț negociabil. Prima și a doua ședință sunt gratuite, pentru testare și interacționare cu elevul.Am experiență în predare și explicare. Am metode eficiente de predare. Ofer asistență suplimentară în cazul în care elevul nu a înțeles ceva. Nu trec cu vederea modul de percepere al elevului. Specializarea mea este în cadrul claselor 0-12 învățământ gimnazial, general si liceal). Durata ședinței este negociabilă. Calitatea însă este sporită datorită experienței în relaționare și predare.
AvalohAlyn întreabă:
TinaApril04 întreabă: