| viki a întrebat:

Nu prea inteleg care este diferenta dintre engleza americana si cea britanica.raised eyebrows Doar accentul e diferit. Dar cu cuvintele care e treaba? laughing In scoli se preda eng.americana?
Si pe care preferati din cele 2?big grin big hug Sper ca o sa ma scoateti din ceata. laughing

Răspuns Câştigător
| anonul a răspuns:

Simplu, unele cuvinte se scriu si pronunta diferit dar majoritatea sunt la fel, diferenta dintre cele 2 limbi este precum vorbeste un Banatean cu un Moldovean, adica au un dialect ciudat Americanii, limba care se preda in scoli este engleza originala.Si nu exista engleza Americana (este doar engleza Britanica), doar ca Americanii au pocito unpic cesai faci asta e sad.

15 răspunsuri:
| inna a răspuns:

Imi place mai mult engleza americana, ma descurc mai bine la ea... dar ador accentul britanic love struck

| Sara a răspuns:

Imi place cea americana, caci e mai simpla, dar ma descurc si la cea britanica. Sa stii, multi din generatia mea au fost influientati de filmele americane aparute dp '89. nah. ce sa i faci, cu britanica e mai greu.

| Gregory a răspuns:

Salutare! Englezii (si aici ne referim la britanici in special) sunt printre cele mai vechi popoare din lume. O parte din ei, au fost nemultumiti de conditiile existente in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si in coloniile acestuia, si s-au decis sa se uneasca si sa migreze catre alte locuri ale lumii, cu scopul de a cuceri noi locatii si a obtine mai multa libertate, independeta.
In acest mod, incetul cu incetul, s-a conturat poporul american (plus prin alaturarea altor natiuni, si acelor existente deja pe teritoriile respective). Si tot astfel, treptat, au vrut sa se desprinda definitiv de tot ceea ce tinea de Marele Regat, si au inceput sa-si creeze lucruri noi, originale sau imbunatatite, pentru a fi cu totul diferiti de ceilalti (este foarte vizibil si astazi, in mai tot ce tine de Statele Unite ale Americii).
Aceasta indreptare masiva catre S. U. A. a luat amploare, dupa calatoriile lui Cristofor Columb, in secolele al XV-lea si al XVI-lea, cand, in special, au inceput natiunile europene sa exploreze si sa alcatuiasca locuinte permanente pe acest continent.
In secolele al XVI-lea si al XVII-lea, spaniolii au ocupat sud-vestul Statelor Unite si Florida. Prima colonie engleza care a avut succes a fost Jamestown in Virginia (1607). Pe parcursul urmatorilor decenii au aparut unele colonii olandeze, ca New Amsterdam (predecesorul orasului New York), pe teritoriul ocupat actualmente de New York si New Jersey. In 1637, suedezii au creat o colonie numita Christina (in Delaware), dar au trebuit sa cedeze colonia, in 1655, Olandei.
Aceste evenimente au fost urmate de colonizarea intensiva a coastei de est de catre Marea Britanie. Colonizatorii din Marea Britanie au fost lasati in pace de catre patria lor de origine pana la razboiul de sapte ani, cand Franta a cedat Canada şi regiunea Marilor Lacuri - Marii Britanii. Atunci, Marea Britanie, a impus impozite asupra celor 13 colonii pentru a strange fonduri pentru razboi. Multi colonizatori nu au acceptat impozitele, deoarece ei considerau ca nu aveau o reprezentare adecvata in parlament. Tensiunile intre Marea Britanie si colonizatori au crescut si cele 13 colonii au inceput o revolutie contra controlului Marii Britanii.
In 1776, cele 13 colonii si-au declarat independenta fata de Marea Britanie, prin intermediul revolutiei americane (1775-1783) si au format Statele Unite.
Apoi a urmat problema sclavagismului ce a dus la razboiul civil (intre statele nordice si sudice).
Pe parcursul secolului al XIX-lea, natiunea s-a extins rapid, adaugand multe state noi. In aceasta perioada, tara a devenit o mare putere industriala si un centru pentru inovatie si dezvoltare tehnologica.
Secolul al XX-lea a fost uneori numit "secolul american" din cauza influentei exercitate de catre aceasta tara asupra intregii lumi. Influenta sa relativa a fost mare, in special datorita faptului ca Europa, care, anterior, a fost cel mai important centru de influenta, a suferit grav in ambele razboaie mondiale.
Si implicit au aparut si modificari la nivelul intregului vocabular, dar din pacate, spre rau, pentru scientologii lingvistici sustin ca americanii au deformat limba engleza originara.
Acceseaza si acest link pentru cateva detalii suplimentare:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Engleza_britanic%C4%83
Literatura si lingvistica americana se studiaza la universitatea Babes-Bolyai, din Cluj-Napoca, in cadrul facultatii de litere (catedra de limba si literatura engleza) la nivel masterial (alaturi de inca alte trei programe: studii culturale britanice, studii irlandeze, si tendinte actuale in teoria limbajului) si la scoala americana internationala, din Bucuresti. In rest, in celelalte institutiil de invatamant, se preda engleza britanica.
Dintre cele doua, o prefer pe cea britanica, pentru ca este cea originala si adevarata (ca sa-i spun asa). Numai bine :)

| amaadina a răspuns:

In scoli se preda engleza britnanica... eu prefer mai mult engleza americana pentru ca e mai simpla big grin

| amaadina a răspuns:

Britanica*hee hee

| adsfsf a răspuns:

Engleza americana este un pic mai "simplificata", de exemplu britanicii spun "doesn't" iar americanii "don't".

| Pho3nix a răspuns:

Mie imi place cea ammericana dar ma descurc la amandoua.happy

| M.madallina a răspuns:

Este intr-adevar o diferenta mare la accent dar nu am un mod preferat de a vorbi in englezabig grin

| Summer Memories a răspuns:

Poi diferenta se vede la accent si la anumite cuvinte.De exemplu : lift si elevator, are acelasi inteles numai ca unul e in cea britanica si celalalt in cea americana.

Si nu, in scoli nu se preda engleza americana, se preda cea britanica, cea pe care o si prefer happy

| Crs a răspuns:

Este o diferenta si in accent si in unele expresii si cuvinte. De exemplu :
in engleza britanica : Neighbours, university, a welthy area,
in engleza americana : Neighbors, college, expensive neighborhood, etchee hee

| alina_1192 a răspuns:

In scoli se preda engleza britanica. Diferenta dintre cele doua este ca unele cuvinte se scriu si se pronunta diferit. Eu o prefer pe cea britanica

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In scoli se preda engleza britanica.
Care'o prefer? Pai tot cea britanica, mi se pare ca suna mult mai bine.

| alinutzacodruta a răspuns:

Urasc engleza. oricare ar fi eatongue

| DianaDecember a răspuns:

Prefer engleza americana =x. Ador accentu` ala =p~.

| laura91 a răspuns:

Sunt diferite decat cateva cuvinte si accentul. In scoala se invata engleza britanica teoretic dar practic nu prea, pentru. ca eu sincer nu am intalnit nici un prof care sa vb. cu accent britanic ...si pentru adsfsf doesn't nu e acelasi lucru cu don't... poate voia sa zica ca americanii folesesc aceste prescurtari iar englezii folosesc does not si do not dar se folosesc la persoane diferite