anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Nu stiu mai nimic la nimic! Va rog sa nu radeti de mine pentru ca sincer nu este vina mea! Deci in aceasta vara am fost sa lucrez in strainatate, in Spania mai exact la niste verisori care au o casa si detin un magazin cu suveniruri intr-un oras! Pur si simplu ma blochez cand trebuie sa vorbesc sau uit ce trebuie sa spun! Am promis ca dupa ce devin majora imi voi ajuta rudele sa faca bani ca sa imi pot ajuta si matusa impreuna cu bunicii cu care stau, eu nu am parinti, tata a murit cand eram mica iar mama pe la 13 ani de o boala! Ideea este ca am realizat ca nu stiu chiar nimic, efectiv sunt bata la toate, la matematica praf nici calcule elementare nu pot face, sa vorbesc in spaniola sau engleza nu prea stiu, efectiv ma incurc cand vorbesc si eu gramatica nu o pot pricepe chiar daca limbile sunt usoare asa ca ii ajut sa aranjeze magazinul, dau chlientilor ce nu pot ei sa ia etc! Eu la scoala am cam trecut pe mila profesorilor, adica majoritatea din acea clasa am trecut doar pentru ca profesorilor le era mila sa ne lase si asa am reusit sa termin 12 clase dar eu nu prea stiu nimic, adica am lacune din clasele primare! Ideea este ca atunci cand am fost in Spania la rude sa le ajut au inceput strainii sa rada de mine pentru ca nu stiam chestii elementare! Ce fac? Voi merge din nou cat de curand pentru ca trebuie sa imi ajut rudele cu acel magazin dar nu stiu ce sa fac sa nu ma mai fac de rusine! Eu nu credeam ca va ajuta ceva din ce fac la scoala sau ca am lucune atat de mari! Mai pot invata chestii elementare la varsta asta? Va rog din suflet sa nu faceti misto!

26 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Limba o vei invata treptat, "din mers", dar te poti inscrie si la ceve cursuri (sa obtii nivelul mediu de cunostinte lingvistice, adica B1-B2).
Cu matematica (si mai ales aritmetica) te poti familiariza usor, facand exercitiile din clasele 5-8.
Iti recomand sa descarci culegerea de probleme "Gheba" si sa faci toate problemele din ea, pe rand, cum urmeaza.
https://www.voci.ro/......e-V-IX.pdf

Răspuns utilizator avertizat
| mihai69 a răspuns:

Da, poți.
Caută programul "a doua șansă".

| anonim_4396 explică (pentru mihai69):

Am terminat liceul!

| mihai69 a răspuns (pentru anonim_4396):

Asta am înțeles, dar ai trecut precum gâsca prin apă - nu s-a prea lipit de tine.
Dacă ai merge iar la cursuri și ai pune mai mult accent pe lucrurile la care ești deficitară cred că ar fi util.

| anonim_4396 explică (pentru mihai69):

Cat costa? Eu nu prea am bani!

Posibil să fie gratuit. Sau un cost modic. Aceste organizații sunt create în scopul ajutorării celor ce au nevoie, nu ca să facă bani. De aia se și numesc non-profit.

| NLS a răspuns:

Faptul ca nu stii aproape nimic la varsta pe care o ai, il pot intelege foarte bine.
Insa nu are prea mare legatura cu aceasta boala.
Deci nu te mai agata de boala ca sa iti cauti scuze.

Si nu mai gandi negativ, mai bine incearca din nou sa repeti, sa inveti, sa faci diverse chestii pe care ar fi trebuit sa le faci mai demult.
Repetitia si practica fac ami mult decat crezi.
Si in cazul lucrurilor ce trebuie invatate (de genul matematicii), conteaza un profesor bun.
Insa in ziua de azi ai orice informatie la un click distanta.
Trebuie doar sa fii curioasa si doritoare sa inveti, indiferent ca e vorba de o limba straina sau de matematica.

Aprob si eu ca scrii destul de bine, nu mai incerca sa te victimizezi. :)

Ai auzit de AI (ChatGPT de exemplu)?
Il poti folosi si fara un cont, dar e recomandat sa te loghezi cu un cont, astfel iti vor ramane intrebarile si raspunsurile acolo, si te poti uita peste ele cand doresti.
Eu ma loghez cu un cont de Google de exemplu.

Sau de translatorul
https://www.deepl.com/en/translator
?

Cu ajutorul lor poti exersa si invata o limba straina.
Scrii in romana textul dorit, si la final, fara sa dai Enter, doar lasi un spatiu si scrii in continuare "tradu te rog acest text in spaniola".
Sau poti incepe cu: Tradu acest text in spaniola, apoi un spatiu si textul dorit. La final apesi Enter.

Exista si un translator de texte,
https://www.deepl.com/en/write
Cu acesta procedezi astfel:

Tastezi textul in fereastra din stanga, in limba spaniola (ssau engleza) cum stii tu sa il scrii...
Programul va recunoaste instant limba in care ai scris, si in fereastra din dreapta, iti va corecta textul.
Folosesc serviciul acesta la munca, pentru germana (pe care nici eu nu o stapanesc la perfectie).
In caseta Style din dreapta, poti alege intre mai multe stiluri (simplu, business, academic, casual) si mai multe tonuri de adresare, dar recomand sa nu umbli acolo pentru inceput.

In ultima instanta, poti ruga chiar rudele sa te ajute putin cu limba, sa aiba rabdare si sa iti explice unele chestii.

Repet, ai fi uimita sa afli cat de bine scrii fata de alti useri de pe aici.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Vad ca la scris te descurci foarte bine, mult mai bine decat multi de pe aici care n-au problemele tale!
Exista cursuri de limbi straine online. Cauta, exerseaza zilnic si ai sa vezi ca vei deprinde bazele limbii spaniole.

Eu vad foarte multa incapatanare si negativitate la tine.
Ai numarat de cate ori ai spus "eu nu stiu nimic"?
Tu asta trebuie sa schimbi. Schimba felul in care te vezi.
Cand iti vine sa spui "eu nu stiu nimic", schimba cu "eu pot".
Tu poti! Tu poti sa inveti limba spaniola.
Tu poti sa rezolvi exercitii la matematica!
Poti!

| anonim_4396 explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Nu cred! Cu problemele mele de învățare este foarte greu! Scrisul nu are nicio legătură! Și nu știu sa scriu chiar bine și la asta ma mai încurc

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru anonim_4396):

Tu esti fetita care l-a luat pe "Nu" in brate laughing
Schimba asta!

| siriusblack98 a răspuns:

Cati ani ai in primul rand? Si desigur ca acest tip de lacune pot fi acoperite la orice varsta. Putina matematica de clasa a 4-a si niste lectii de spaniola online oricine poate duce. Incearca sa le iei pas cu pas. Incepe sa exersezi cu tabla inmultirii, a adunarii, a impartirii si a scaderii ca sunt N exercitii si videoclipuri online care te ajuta. Iar spaniola, te poti inscrie la niste cursuri online sa stii. Take it easy!

| anonim_4396 explică (pentru siriusblack98):

Am 21! Am autism si nu e ușor la mine nimic! Talente și pasiuni nu am! Am terminat totuși liceul dar bacul nu îl am deoarece nu voiam sa merg la facultate, eu neavând vreo pasiune și nici nu cred ca puteam sa termin vreo facultate!

| siriusblack98 a răspuns (pentru anonim_4396):

Am inteles. Da, intr-adevar este putin mai dificil cazul tau. Eu sincer ma gandesc ca este posibil ca un mentor de cariera ar putea sa te ajute. Gasesti asa ceva pe internet, cateva sedinte sa isi faca omul o idee in asamblu si sa te indrume in directia care trebuie.

Eventual caută și un ONG care se ocupă de cei ce suferă de acest sindtom. E posibil să te ajute cu un expert care va descoperi cum să te învețe să înveți eficient.

| pufulescu a răspuns:

Stii destul de bine gramatica pentru cineva care spune ca nu a fost la scoala!
Ce vrei sa inveti, mai exact? Limba spaniola se invata cu timpul, incet, sau mai repede prin cursuri.
De ce au ras strainii de tine? Ce nu stiai? Fie vorba intre noi, strainii ar fi ras de tine si daca aveai 5 diplome de facultate, suntem slugi mizerabile pentru ei, deci nu asta ar trebui sa iti ocupe tie mintea. Stiu ce vorbesc, sunt in strainatate de 20 de ani!

| anonim_4396 explică (pentru pufulescu):

Am fost la scoala dar am trecut din mila profesorilor și bac, facultate și master nu am! Nu sunt bună la nimic

| pufulescu a răspuns (pentru anonim_4396):

Ai mai spus asta si eu nu sunt de acord! Vad dupa felul in care scrii ca te duce capul. Tu NU ESTI toanta!
Ai fost doar o data in Spania, ai rabdare si ai sa vezi ca inveti limba spaniola si inveti si ce ai de facut in magazin.
P.S. pe mine m-a dus capul si m-am si tinut de scoala si tot degeaba, nu am ajuns ministru! Asa ca ai rabdare si se rezolva lucrurile, ai doar 21 de ani.

| anonim_4396 explică (pentru pufulescu):

Ba da sunt extrem de toanta! Ca știu sa scriu este 0, nu știu matematica de gradinita, gramatica sau vreo limba străină! Nu știu nimic

| Alenira a răspuns:

Incearca sa vezi daca ai abilitati la desen, muzica, lucruri de creativitate, cred ca te-ar ajuta sa iti asiguri existenta.