| oprescudorin11 a întrebat:

Nu sunt de profesie, doar intreb si eu, spre stiinta mea:
avand in vedere ca multi din media, folosesc sintagma 'dar totusi...', este cumva un pleonasm? Mie imi suna urat cand aud asa ceva si din gura unora care par cu carte.Vad ca e din ce in ce mai uzuala exprimarea.Si o aud din gura unora pentru care aveam oarece respect privind cultura lor, macar minimala. Sau poate gresesc eu.

5 răspunsuri:
| kzd a răspuns:

Este un pleonsam pentru ca dupa ele urmeaza o propozitie contrara primei propozitii. Dar=totusi. O zi buna sa ai!

| oprescudorin11 explică (pentru kzd):

Deci, in acceptia d-voastra, ar putea depinde de restul textului, de intentia lui.Interesant.E chestie si de logica.Omul obisnuit sau interesat sa transmita o idee, poate nu e pregatit de problemele logice.Mai rau :in presa, tv, etc. se foloseste extrem de des(desigur, cu intentie) formule tautologice. Adica se fac demonstratii (ca sa vorbim ca Kant) in care faci demonstratia cu ipoteza. Ceea ce logic vorbind e o mare eroare, capitala. A demonstra ca lumina este alba spunand : da :lumina e alba.
Lumea nu remarca, sau se preface, apoi spune; da! asa este, mare filozof, geniu este acesta care a facut demonstratia (precara, de care vorbeam).

| DoDoSpider a răspuns:

Este un pleonasm