| MeisterSchnitzel a întrebat:

Nu vi se pare o bătaie de joc că latina e predată în școli de profesori de română în loc să fie luați absolvenți ai facultăților de limbi clasice?

10 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Mi se pare o bătaie de joc că e predata latina in scoli.

| MeisterSchnitzel explică (pentru suntserios):

Și mie mi se pare o bătaie de joc că se vrea culturalizarea copiilor, să n-ajungă toți niște cizmari analfabeți.
Dacă aș fi eu ministru aș introduce și greaca veche dintr-a X-a.

| suntserios a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Da. Fix cu latina ii culturalizezi. De ce nu se înlocuiește latina cu educație financiară sau economie?

| MeisterSchnitzel explică (pentru suntserios):

Pentru că vrem oameni care să-l citească pe Cicero, nu comercianți semi-analfabeți cu mentalitatea lui Trump.

| suntserios a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Eu nu vreau oameni care să citească pe cicero. Eu vreau oameni care să înțelegea economia, sa știe să își folosească banii și să nu mai aprecieze pomenele politice tocmai că alde Trump sa nu mai fie votat.

| siriusblack98 a răspuns:

Profesorul ala de lb.romana a facut si latina la greu in facultate. Cat timp are cunostintele necesare sa predea o anumita limba, why not?! Adica atata timp cat ai un nivel de C1-C2 la o limba, ar trebui sa fii in stare sa o predai si altora. Oricum, sustin ce a zis si alt utilizator, latina este o limba moarta si nu te mai ajuta cu nimic ca si individ in societatea zilelor noastre. Daca ne-am focusa pe eficientizare, am scoate anumite materii nefolositoare si le-am inlocui cu altele care sa invete elevii ceea ce trebuie pentru a se putea descurca in zilele de azi. Ex: educatie financiara, economie, antreprenoriat, management, educatie s3xuala. Inteleg ca tu nu esti de acord cu eficientizarea si vrei ca elevii sa isi ocupe timpul cu ceva ce nu se mai cauta si nu o sa-i ajute cu nimic in viata dar trebuie sa accepti faptul ca avem pareri diferite.

| mODIN a răspuns:

Scuze, dar latina chiar nu-si mai are rostul in afara facultatilor de filologie. Cicero si Seneca au fost tradusi de sute de ori deja, iar omul de rand nu are nici o nevoie de a citit textele lor in limba originala.

| MeisterSchnitzel explică (pentru mODIN):

Într-adevăr, cultura nu-și are rostul în țara asta. Să știi de unde vin cuvintele care-ți ies zilnic pe gură și ce înseamnă ele de fapt (id est, etimologia lor) este o practică ce nu-și are locul în Românica. Doar manelele.

| mODIN a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Dupa logica ta, hai sa invatam proto-indo-europeana, ce zici?
La modul cel mai serios, iti imaginezi ca studiatul limbii latine in scoli are vreun impact asupra nivelului de cultura? Tu crezi ca generatia tiktok va incepe sa-l citeasca pe Marcus Aurelius in limba originala pentru ca au dat un test din cazul ablativ?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mie mi se pare bătaie de joc să se predea latina in scolii, in primul rand.