| eCreatza a întrebat:

Oameni buni, ajutati-ma! Va dau urmatorul exemplu:
"Ai luat niste bani de la Bogdan. Sa i-i dai pe toti"
Va rog sa ma ajutati sa explic cuiva de ce este corecta folosirea cratimei. Pentru ca eu am incercat sa ii spun ca primul "i" vine de la "ii" (lui "ii" dai - adica forma neaccentuata de G-D a pronumelui personal), iar al doilea "i" de la "ei" (banii) adica forma de acuzativ eliptic de prepozitie "pe ei" (pe bani). Ati inteles explicatia mea? Sau nu stiu eu sa ma exprim corect romaneste?

Răspuns Câştigător
| daniel94d a răspuns:

Nu te doare capu de la atatea cuvinte smantinoase

3 răspunsuri:
| Nastia a răspuns:

SA ii dai banii inapoi se scrie cu "ii"legat pentru ca e un pronume personal, cui? lui, ii.

| didi12 a răspuns:

De fapt tu nu ai dreptate.hee hee Asta este, omul mai greseste.Pai sa-ti explic.Pui intrebarea :"Cui sa ii dai?" si raspunzi"Lui ".Deci acest "ii" tine locul lui "lui". Niciodata forma accentuata a pronumelui personal nu se scrie cu cratima!(Aceasta este o forma accentuata). Daca spuneai:"Sa-i dai pe toti.",atunci da, era cu cratima, fiind o forma neaccentuata. Cred si sper ca ai inteles.happy

| eCreatza explică:

Din pacate nu ati inteles intrebarea mea. Dar e posibil sa nu o fi inteles din cauza faptului ca nu am putut folosi diacritice. Am rezolvat problema (adica neputinta mea de a convinge pe cineva de corectitudinea textului in cauza) cu ajutorul unor profesori de limba romana (care au confirmat spusele mele). Didi, "ii" este o forma neaccentuata a pronumelui personal persoana a treia singular, forma G-D "lui"