Într-un fel e de înţeles de ce se face uneori greseala de a pune doi de i, pentru că într-adevăr se aude un i lung; dar este gresit. Tot asa de gresit este si "noştrii", ca în exemplul "ostaşii noştrii". Corect este cu un singur i în ambele exemple.
Nu se aude un i lung, se aud 2 si la ostasi si la nostri
Doi I scurţi fac cât unul lung
Si 3 cat fac?
Limba romana se schimba din generatie in generatie.
La noi se scria ostasii, cand eram la scoala.
Uite-te la cate cuvinte s-au schimbat, din 90 pana in 2018, in limba romana. Nu numai cum se scriu, ci si cuvinte noi adaugate in locul altora, s-a.m.d
Pana in 1993 era corect spre exemplu, sa scrii, eu sunt, in loc de sunt.
Fiecare invata diferit la scoala, sau poate au profesori prosti, si invata gresit din start. Mai mult ca sigur sunt si profesori prosti care gresesc gramatical, si nu au scoala prea multa.
"La noi se scria ostasii, cand eram la scoala." - Asa, si? Ce vrei să spui cu asta? Crezi că acum se scrie altfel? Nu, tot asa se scrie. Ex.: "Ostasii merg pe stradă". Fiind articulat, asa trebuie să se scrie, adică cu doi de I. Când nu este articulat, se pune doar unul singur; ex: "Am văzut niste ostasi trecând".
Aici însă nici nu era vorba de "ostasi", ci de celălalt cuvânt: "nostri".
Un An Nou fericit!
Prima varianta, accentul direct se pune doar pe oameni, cine? oamenii. Sa pui si la simpli nu are sens si suna foarte ciudat
Vezi aici cum se aplica regula: https://explicativ.ro/cum-este-corect-simpli-sau-simplii/
anaadiaconu întreabă:
anaadiaconu întreabă: