În niciun caz. E foarte mult de scris şi te poți trezi cu surpriza că nu mai ai timp sā transcrii.
Eu la SIII imi scrisesem fix "şablonul", adică: încadrare în curentul literar, date despre autor, data şi locul în care a fost publicată opera, titlul, tema, structura etc, iar pe foaia de examen am compus direct eseul.
La prima vedere, când mi-au venit primele idei la citirea subiectelor, le-am şi trecut pe ciornă, ca să nu le uit.
Scrie-ți doar ideile principale... eu aşa aş face. Dacă ai timp, rezervă-ți 3 ore să rezolvi o variantă acasă şi vei vedea dacă te poți încadra. Să ții cont că la BAC o să fii şi (foarte) emoționat/ă.
La incadrare in curentul literar, scriu o scurta definitie a curentului gen la "Plumb" despre simbolism si tot asa? Dar la epic si dramatic mai scriu gen la "Moara cu noroc" despre realism etc?
Eu așa scrisesem în toate eseurile
Da...Si nu scrie doar eseul pe ciorna, ci tot (si primele doua parti chiar daca sunt simple, pentru ca la sfarsit cand verifici poate ai vrea sa schimbi ceva) Eu mi-am scris 7 pagini pe ciorna si am avut timp, dar imi si mergea mana brici pentru ca mi-a picat ce-am stiut mai bine. Sigur o sa mai reformulezi cate ceva atunci cand o sa copiezi de pe ciorna pe oficiala. PS: eu imi aduc aminte ca am inceput sa scriu pe ciorna prima data eseul, pentru ca nu stiam cum o sa stau cu timpul, dar daca ramaneam putin blocata acolo, ma duceam la un alt exercitiu. Sa nu stai 100 de ani sa te gandesti "ce voiam sa scriu aici?" Succes!