| tudorvolcano a întrebat:

Oare nu se fac prea puține ore de latină în liceu, la filologie în România?
Eu nu am văzut vreun român care să poată să citească un text în latină, sau să rețină gramatica limbii latine învățată în liceu, sau care să pronunțe latina corect, după pronunția clasică.

În Occident, am făcut 4 ore de latină din clasa a VII-a până într-a XII-a și într-a 9-a am făcut și 4 ore de greacă veche.
Pot citi cu ușurință și să înțeleg textele din latină, iar la greacă veche pot înțelege o parte din text, dar risc să înțeleg prost textul dacă sunt niște idiomuri mai specifice dintr-o anumită epocă.

Mi se pare prostesc ca un profesor de română să predea cursul de latină: nu este bine format în limba latină, din ce a învățat la limbi și litere, și chiar dacă ar fi, riscă să predea română în orele de latină, ca să parcurgă toată materia, dacă nu a avut timp în orele prevăzute.
De asemenea, din ce am auzit, latina se transformă deseori în cursul în ora la care elevii își fac temele la alte materii, sau stau degeaba și din acest motiv ajung la concluzia că latina ar fi inutilă, în timp ce acest lucru nu este adevărat. Practic, școala tranformă elevii în niște idioți din acest punct de vedere.

15 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, se fac prea puține, dar depinde de profil. Ca să încapă toate, orele, latina și greaca erau minunate pe vremea fanarioților, azi engleza intensiv.

| mihai69 a răspuns:

Auzi? da' filme în latină se fac? nu de alta, dar așa ar învăța copiii mult mai ușor, ca pe engleză! big grin

| tudorvolcano explică (pentru mihai69):

Bună întrebare, și bună idee!

Da, s-au făcut și filme în latină:
- Cu pronunția eccleziastică, de exemplu, s-a făcut filmul Patimile lui Hristos (The Passion of Christ). Sunt și câteva dialoguri în aramaică, de asemenea.
- este seria Barbarians pe Netflix, cu dialoguri în latină pentru coloniștii romani.
- am găsit și o listă pe Wikipedia cu filme în latină, nu le-am verificat încă pe toate:
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Latin-language_films

Înafară de filme, este un întreg canal, ScorpioMartianus, care face videoclipuri în latină. E super de treabă tipul, am vorbit cu el, poliglot înnăscut cu origini italiane, a fost și soldat american care a fost trimis într-o bază militară în România, și a învățat puțin și româna:
https://www.youtube.com/c/ScorpioMartianus
Deasemenea, aici e profesorul meu de ebraică modernă și biblică, un poliglot înnăscut, făcând o prezentare în latină:
https://www.youtube.com/watch?v=cDyd6fw5uY0&ab_channel=MartinBaasten
Metatron, care se ocupă mai mult cu istoria și cu istoria militară, super tare canalul lui, a făcut și el câteva videoclipuri în latină. Faptul că e italian, dar și lingvist și poliglot înnăscut și cunoaște și dialectul sicilian din regiunea lui natală:
https://youtu.be/lJq_l6Ihs2c

| Catrice a răspuns:

Știi ca sunt persoane care știi sa citească și sa traducă, doar ca nu se lauda cu asta pe net?

| tudorvolcano explică (pentru Catrice):

În străinătate, da. În România, sunt mai puțini.

Loquerisne latine?

| Catrice a răspuns (pentru tudorvolcano):

În liceu la mine erau 5 fete într-o clasa de filo care știau la perfecție latina....asta dintr-un singur an numai. Am testat eu pe una într-a 10a cu un text rămas de la cei de a 12a pe tabla.
România oricum are populație mica, nu poți compara populația noastră cu cea SUA sau Canada sau China (aia oare fac latina pe undeva în școală?! thinking)

| Aasdfghj a răspuns:

Buna! Se fac degeaba. Ar trebui sa fie optionala, cine vrea sa o invete bine, cine nu, nu. Da, intr-adevar, orele de latina sunt ore la care elevii isi fac temele dar nu e singura in aceasta situatia. Din asta tragem concluzia ca nu este dorita de elevi. happy

| tudorvolcano explică (pentru Aasdfghj):

Probabil ar trebui să fie opțională pentru cei din a 7-a și a 8-a, dacă vor să se ducă spre filologie.
Dar la filologie, obligatoriu, cel puțin 4 ore pe săptămână, cursuri intensive: Lucretius, Horatius, Vergilius, Ovidiu, poate chiar și Livius Andronicus.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Si cu te ajuta sa stii latina, sau greaca veche? Daca esti la teologie sau istorie da, In rest e doar o materie fantoma.

| tudorvolcano explică (pentru anonim_4396):

Sunt utile și la lingvistică, filologie, istorie etc.
Pentru cei care se duc pe profil de mate-info, da, e cam inutilă. La profil filologie, ar trebui să fie predată mai serios.

Mi se pare imbecil să pregătești la filologie elevii doar cu literatură modernă, și să nu cunoască baza literaturii anticii.
Idem pentru facultatea de limbi și litere. Dacă ieși de acolo fără să știi latina ca pe română, te-au pregătit prost, și cine nu știe latina bine, nu știe nici limba română cu toate subtilitățile ei.

| isemilia a răspuns:

Eu nu inteleg de ce ar trebui sa stim latina acum. Da, are importanta ei, nu neg asta sub nicio forma, insa din moment ce sunt atat de multi analfabeti funcționali in tara, nu ar fi mai bine sa ne invatam limba noastra, pe care o folosim zilnic, decat sa invatam latina sau greaca veche? Majoritatea nici nu vor avea nevoie de aceste cunostinte in viitor, un grup mic de oameni vor fi nevoiti sa invete acele limbi la nivelul acela. Iar daca lumea nu vorbeste in Romania in fiecare zi in latina asta nu inseamna ca nu exista persoane care cunosc limba bine. La fel si pentru greaca veche. Eu cred ca ar fi mai bine sa se faca optional, pentru cei ce vor sa invete limbile astea, iar la acele ore sa poata participa toti cei interesati. (spun asta fiindca la anumite specializari nu se face. Daca nu ma insel, doar la Uman se preda latina)

| tudorvolcano explică (pentru isemilia):

Cine nu știe latina și greaca veche, este în parte analfabet funcțional, pentru că mare parte din vocabularul limbii române îi este inaccesibil, și nu înțelege nici sensul cuvintelor care îi ies pe gură măcar.

Din ce știu, mare parte din cei care au învățat latina în România, chiar și la facultate (exclud cei care au făcut o licență pe limbi clasice), nu au cunoștințele necesare pentru a traduce un text din latină, sau riscă să facă anacronisme.

| Osneros a răspuns:

Oare nu se fac prea puține ore de mandarină în liceu? Eu nu am văzut vreun român care să poată să citească și să înțeleagă un text în mandarină.

| tudorvolcano explică (pentru Osneros):

E ceva istoric. Chinezii pentru noi au fost ca niște extratereștri.
Iar ca să predai mandarina, trebuie să aduci un chinez, care să știe și limba lui, și româna. Iar ca să-l aduci, nu vine el pe salariu de România, mai degrabă predă la americani sau în Occident, unde sunt salariile mai mari.

| Osneros a răspuns (pentru tudorvolcano):

> Iar ca să predai mandarina, trebuie să aduci un chinez, care să știe și limba lui, și româna.
Profesor de latină pe cine aduci? Un roman din vremea lui Julius?
Asta pe lângă faptul că latina e o limbă absolut inutilă pentru orice om de rând în 2021.