| AFR81 a întrebat:

Obisnuim sa trecem cu vederea data de 30 decembrie. Vine Revelionul, facem mancare, ne distram, colindam, aruncam cu petarde, ne imbatam. Nimic mai gresit. Asa cum sarbatorim Ziua Nationala pe 1 decembrie, asa cum amintim data de 23 august, pe care parintii nostri o stiu drept "eliberarea de sub jugul fascist", iar noi, cei mai tineri, ori habar nu avem ce s-a intamplat, ori o asociem, corect, cu arestarea maresalului Antonescu, asa cum comemoram cu tristete in suflet, cand e cazul, 2-7-10-15 ani de la moartea cuiva drag, asa ar trebui sa avem in vedere si ziua de 30 decembrie ca pe una de doliu national. Este cineva care are ceva de spus in aceasta privinta sau care impartaseste aceeasi parere ca si mine? As fi bucuros sa primesc orice fel de opinie.

30 răspunsuri:
| Drimmero a răspuns:

In loc sa uitam de belele din trecut, noi le reamintim prin dolii? Doar in depresii stii sa bagi lumea!

| AFR81 explică (pentru Drimmero):

Istoria se repeta. Daca avem memoria scurta, vom avea de suferit happy

| Drimmero a răspuns (pentru AFR81):

Evident ca se repeta, uita-te doar cu cine au votat ai nostri frati de peste Prut, cu rusii care doar asta asteptau.
Nimic nu e nou sub soare, ca sa-l citez pe mai marele Mihai Eminescu

| AFR81 explică (pentru Drimmero):

Stii, actul Unirii Basarabiei cu Romaniei, emis pe 28 martie de o adunare reprezentativa a tarii si ratificat pe 19 aprilie daca imi aduc bine aminte, era opera unui mic grup de politicieni (86 au votat pentru), dar care avea la baza dorinta unanima a poporului. Perioada Romaniei Mari a fost una dintre cele mai frumoase din istoria tarii. Pana ne-a fost furata Basarabia de rusi pe 28 iunie 1940. Recent, tin minte ca Guvernele noastre au acordat sprijin moldovenilor. La vot s-a vazut recunostinta lor si directia inspre care vor sa se indrepte. Probabil ei considera ca le va fi mai bine. Vom vedea.

| Drimmero a răspuns (pentru AFR81):

Tin minte momentul, moldovenii oricum sunt un neam de rusi corciti, s-au dus la originile lor.

| AndreiWeisz a răspuns (pentru AFR81):

Sincer sa fiu, initial am crezut la fel. Dupa am realizat ca poate nu neaparat asa au vrut moldovenii, poate ca asa a "trebuit sa fie", Moscova avand ceva de-a face cu asta. Adica, recent, Rusia a fost acuzata ca a fost implicata in alegerile din SUA si Franta (ca sa dau 2 nume mari) si se presupune ca au finant o incercare esuata de lovirtura de stat care nici a ajuns sa se mai intample in Muntenegru (care tocmai a intrat in NATO, de luna asta). E clar ca Rusia are multa influenta, cu atat mai mult in tarile ex-sovietice. Nu m-ar mira ca totul sa fie facut la ordinele lui Putin. Recent au fost proteste anti-coruptie in Rusia si cam de prin fiecare oras, au gasit vreo 20-30 care o sa infunda puscaria pentru ca au facut nu stiu ce ofense guvernului rus, doar pentru ca au protestat practic. E clar ca Rusia are foarte multa influenta acum, poate cea mai multa dupa caderea URSS, Moldova e doar un mic pion pe toata tabla asta de sah, se asigura ca ceea ce s-a intamplat in Ucraina nu se mai intampla si in alte state ex-sovietice care "trebuie" sa ramana mereu sub puterea Moscovei.

| minrest a răspuns:

Salut, colega. Tu serbezi data de 1 Decembrie? Imi spui si mie mai precis ce simti si ce faci de 1 Decembrie? De ce te intreb asta; te citesc oameni care nu stiu nimic despre stiinta noastra, Istoria, o considera o modalitate a statelor de a se lauda fata de alte state, intr-un mod ritualizat si reglementat de istorici, si afla de la tine ca trebuie sa serbeze si comemoreze o gramada de zile; si isi spun: ''Deci cu asta se ocupa Istoria, cumplit mestesug de tampenie, sa fie la ei acolo''.

| minrest a răspuns:

Hai sa punem problema asa. Noi monarhistii suntem de la Revolutie incoace o minoritate ingusta (nu vreau sa zic neglijabila), nici un sondaj de opinie nu ne-a dat mai mult de 7%. Pentru ca o parte din opozantii radicali din 1990, cei ce mergeam in Piata, eram monarhisti, majoritatea FSN-sta de 87% (dupa numarul de voturi) au urat monarhia inca si mai mult. Asa ca o comemorare oficiala ar face majoritatea republicana sa respinga si mai tare monarhia. Monarhia este in Romania o ocazie pierduta pentru todeauna, oricum: Regele si Patria/ Jos republica!

| Clorox a răspuns:

Nu ar fi mai bine sa dam uitarii zilele negre?

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

De ce am sarbatori asa ceva? Stii tu vreo tara in care sunt zile de doliu national? Sau ai pus si tu intrebarea doar ca sa te afli in treaba?

| AFR81 explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Pe 30 decembrie 1947, tara a fost aruncata in mainile comunistilor. Regele Mihai, ultima reduta, a fost silit sa abdice. Aceasta moarte a democratiei si a monarhiei romanesti a insemnat inceputul unei perioade cumplite din istoria Romaniei. Nu e asta destul de trist? Cauzele situatiei politice de astazi, si ma refer aici la faptul ca un politician cinstit si iubitor de tara aproape ca nu se gaseste, trebuie cautate in trecut.
Crezi ca am pus intrebarea asta doar ca sa ma aflu in treaba? De ce esti agresiv daca nu esti informat?

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru AFR81):

De fapt, stiam ce s-a intamplat in 1947. Doar ca, de ce am transforma asta intr-o sarbatoare? Nu e un prilej de bucurie...

| AFR81 explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Am zis deja ca ziua de 30 decembrie ar reprezenta o eventuala zi de doliu national, in niciun caz o sarbatoare. Scrie asta in intrebare.

| anonim_4396 a răspuns (pentru AFR81):

Ultima reduta a fost Nicolae Radescu...venirea lui Visinski in tara a adus comunismul, chiar daca monarhia nu era inlaturata, dupa alegerile din 1946, regele devenise un simplu spectator.

| AFR81 explică (pentru anonim_4396):

Pe 28 februarie 1945, Nicolae Radescu, in urma presiunilor, si-a dat demisia. Petru Groza formeaza un nou guvern pe 6 martie. Guvernarea sa a tinut pana in momentul abdicarii regelui si nu numai. In tot acest timp, regele, Iuliu Maniu, Dinu Bratianu si alti oameni politici, dar in special regele, au facut tot felul de jocuri diplomatice pentru a incerca sa obtina sprijinul Angliei si Statelor Unite. Harry Truman i-a spus regelui ca pacea nu va putea fi semnata daca Guvernul nu este unul de uniune nationala, care sa contina membri ai tuturor partidelor. Comunistii au refuzat, astfel ca a inceput greva regala. Tratatul a fost pana la urma semnat, in Guvern intrand si doi PNL-isti. Alegerile au fost clar trucate, regele a protestat, opozitia a protestat, s-a sperat ca marile puteri europene vor interveni, insa nu a fost deloc asa. Ca o ultima incercare, plecand in Anglia cu cateva zile inainte de abdicare, regele a cerut audienta la toti oamenii importanti, i-a prezentat ministrului de externe situatia, insa acesta i-a spus ca englezii nu se pot amesteca in treburile interne ale URSS. Regele a luptat constant, atat pe plan intern, cat si pe plan extern, in perioada de dupa demisia lui Radescu. Regele a fost ultimul pilon important impotriva comunismului, iar plecarea sa, el reprezentand singurul element democratic semnificativ, a insemnat inceputul decaderii tarii. Nu Nicolae Radescu a fost ultima reduta happy

| Teffan a răspuns (pentru AFR81):

Haha laughing
Cum sa fie asta o zi de doliu national a României când in '53 era doliu national TOCMAI in Romania,când a murit tătucul Stalin?

Atâția oameni,si tineri si bătrâni,inca mai trăiesc in comunism,inca mai au concepții comuniste, inca il maivorpe Ceaușescu.

Comunisnul, intr-adevar a fost una dintre cele mai groaznice perioade.
Multe multe conceptii, situații politice din ziua de azi se bazeaza pe comunism, si cred ca trebuie sa mai treacă minim 50de ani pentru a se eradica complet spiritul asta bolnav, din tara.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Teffan):

Ce legatura are ca a fost doliu national cand a murit Stalin?

| Teffan a răspuns (pentru anonim_4396):

Cum sa n-aiba?

In tara asta a existat doliu national pentru Stalin. Oameni care plangeau pe strada, la propriu.
Iti dai seama, ce contrast ar fi daca ar exista doliu national pe 30 decembrie,cand a intrat comunismul in tara, in conditiile in care a existat doliu national in tara pentru ca a murit un comunist.

Nu zic ca n-ar trebui, ba chiar foarte bine ar fi, pentru a aminti lumii(si batranilor care traiesc in trecut), cat rau ne-a adus comunismul.S-a stins viata in Romania cand a intrat comunismul.Au fost aduse conceptii groaznice, care inca mai sunt resimtite.

Am facut doar o remarca amuzanta.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Teffan):

Ok, care e legatura? Doliu a fost in toate statele satelit ale Moscovei.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Asta-i cu dus si intors, unii regreta comunismul, trecerea de la un regim la altul nu poate fi asociata cu o zi de doliu national. Personal, nu regret monarhia absolut deloc, dar la fel de bine pot spune ca urasc comunismul.

| Daniel9988 a răspuns:

Si mie mi se pare personal ca ar trebui sa ne amintim printr-un oarecare mod de aceasta zi, cea in care a fost doborata monarhia romaneasca. Felul in care a fost obligat Majestatea Sa Regele Mihai I sa abdice mi se pare cumplit de miselesc.Adica s-a profitat de sufletul de om pe care il avea regele, aducandu-i la cunostiinta ca pune pe 2 talere diferite viata unor oameni si functia sa.Care e chestia...Tu nu vezi ca astia din politica se omoara pentru functii? Sunt contra monarhiei, asta e clar.Si tie ti-ar conveni sa primesti 3000 de euro pe luna doar semnand niste hartii. Daca ai fi in locul lor, ai fi monarhist? Cand iei atata banet de la stat, cum sa sa nu fii impotriva Familiei Regale. Daca s-ar sarbatori ziua aceasta, oamenii ar fi incurajati sa aprecieze monarhia.Automat,politicienilor nu le convine asta, intrucat exista risc de lovitura de stat.

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns (pentru Daniel9988):

A vazut/vorbit cineva un student din aia 1000 si pe cineva care cumpara oo de la misulica?

| Daniel9988 a răspuns (pentru Popescu_Eugen_1964):

De unde stii ca nu? Majoritatea care erau atunci studenti nu mai traiesc acum.Iti dai seama...Atata timp.

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns (pentru Daniel9988):

Inseamna ca au fost castrati toti.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Daniel9988):

Daca tu vezi raul monarhiei acel venit de 3000 de euro...

| AndreiWeisz a răspuns:

Sincer iti spun, nu stiam pana acum ce s-a intamplat in 30 decembrie. Acum am aflat si eu, abdicarea regelui Mihai. Sincer da, eu zic ca lumea ar trebui sa fie mai constienta de asta. Nu prea stim multe despre monarhie, ca sa fiu sincer. Noi cei tineri doar stim ceva vag de Regele Mihai (in general, o parere buna zic eu), iar generatia parintilor nostri a fost indoctrinata de comunisti ca monarhia a distrus tara. Ai mei asa au fost invatati la scoala. Mare pacat!

| NameInUse a răspuns:

Asa te-ai entuziasmat de tare? Suntem la jumatatea lui iunie.

| AFR81 explică (pentru NameInUse):

Nu conteaza in ce zi suntem. Pur si simplu imi puneam problema de mai mult timp si astazi am decis sa formulez o intrebare aici pe TPU.

| NameInUse a răspuns (pentru AFR81):

Noi nu prea suntem in atmosfera aia de 30 decembrie, stii? Nici macar pe-aproape de acea data.