Întrebare recomandată | Wehrmacht a întrebat:

Ora de religie este obligatorie la scoala? Eu sunt ateu, pot face ceva in privinta asta?
Nu vreau raspunsuri in care sa spuneti ca imi mai maresc media sau alte chestii.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este obligatorie.
Iti redau cateva prevederi legale care sustin ce am spus si pe care le-am mai postat la o discutie pe aceasta tema:
"Prevederile relevante referitoare la acest subiect sunt cuprinse in mai multe acte normative si anume:
-Constitutia Romaniei, republicata in 2003, citez:
"Art.29 - Libertatea constiintei
(1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea constiintei este garantata; ea trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc.
(3) Cultele religioase sunt libere si se organizeaza potrivit statutelor proprii, in conditiile legii.
(4) In relatiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de invrajbire religioasa.
(5) Cultele religioase sunt autonome fata de stat si se bucura de sprijinul acestuia, inclusiv prin inlesnirea asistentei religioase in armata, in spitale, in penitenciare, in azile si in orfelinate.
(6) Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine."
-L.489/2006, privind libertatea religioasa si regimul juridic al cultelor, citez:
"ART.1.(1) Statul român respectã şi garanteazã dreptul fundamental la libertate de gândire, de conştiinţã şi religioasã al oricãrei persoane de pe teritoriul României, potrivit Constituţiei şi tratatelor internaţionale la care România este parte.
(2) Nimeni nu poate fi împiedicat sau constrâns sã adopte o opinie ori sã adere la o credinţã religioasã contrarã convingerilor sale şi nici nu poate fi supus vreunei discriminãri, urmãrit sau pus într-o situaţie de inferioritate pentru credinţa, apartenenţa ori neapartenenţa sa la o grupare, asociaţie religioasã sau un cult ori pentru exercitarea, în condiţiile prevãzute de lege, a libertãţii religioase.
ART.2.(1) Libertatea religioasã cuprinde dreptul oricãrei persoane de a avea sau de a adopta o religie, de a şi-o manifesta în mod individual sau colectiv, în public sau în particular, prin practicile şi ritualurile specifice cultului, inclusiv prin educaţie religioasã, precum şi libertatea de a-şi pãstra sau schimba credinţa religioasã.
(2) Libertatea de a-şi manifesta credinţa religioasã nu poate face obiectul altor restrângeri decât al celor care sunt prevãzute de lege şi constituie mãsuri necesare într-o societate democraticã pentru securitatea publicã, protecţia ordinii, a sãnãtãţii sau a moralei publice ori pentru protejarea drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale omului.
ART.3.(1) Pãrinţii sau tutorii au dreptul exclusiv de a opta pentru educaţia religioasã a copiilor minori, conform propriilor convingeri.
(2) Religia copilului care a împlinit vârsta de 14 ani nu poate fi schimbatã fãrã consimţãmântul acestuia; copilul care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul sã îşi aleagã singur religia."
L.1/2011 a educatiei nationale, citez:
"ART.18.(1) Planurile-cadru ale învãţãmântului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplinã şcolarã, parte a trunchiului comun. Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numãrul lor, li se asigurã dreptul constituţional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
(2) La solicitarea scrisã a elevului major, respectiv a pãrinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sã nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolarã se încheie fãrã disciplina Religie. În mod similar se procedeazã şi pentru elevul cãruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la aceastã disciplinã."
-Regulamentul de organizarea si functionare a unitatilor scolare din invatamantul preuniversitar, citez:
"Art.7.In incinta unitatilor de invatamant preuniversitar sunt interzise, potrivit legii, crearea si functionarea oricaror formatiuni politice, organizarea si desfasurarea activitatilor de propaganda politica si prozelitism religios, orice forma de activitate care incalca normele convietuirii sociale, care pun in pericol sanatatea fizica, psihica a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic.
ART.104. Elevii au dreptul sã opteze, conform legii, pentru tipul şi forma de învãţãmânt pe care le vor urma şi sã aleagã parcursul şcolar corespunzãtor intereselor, pregãtirii şi competenţelor lor. Pentru elevii minori acest drept se exercitã de cãtre pãrinţii/tutorii legali ai copiilor."

47 răspunsuri:
| KompliKat a răspuns (pentru shippuden):

Bai tu ai zis ca daca si ''parinti taisunt atei sau doar tu te crezi ateu?''tu nici macar nu te uiti ce scrii, cred ca scrie tastatura singura ca tu esti plecat pe luna nu stii ce scrii

| KompliKat a răspuns (pentru Marian619):

Nu mai discrimina atata bai baiatule ca daca tu erai ateu si eu iti ziceam tie ca esti ciudat nu cred ca iti placea

| KompliKat a răspuns (pentru Wehrmacht):

Da dar cand o sa te insori/mariti o sa iti alegi daca ramani pe religia ta sau te muti dupa ce religie este perechia ta dar cat timp etsti inca minor nu ai voie sa iti muti religia si daca tu esti ateu parinti tai nu au cum sa nu fie, decat daca te-ai insurat/maritata

| Vladuthz a răspuns:

Nu este obligatorie. Eu mi-am scos-o din programa acum cateva saptamani. Am intrebat la secretariat, si mi-au spus ca trebuie sa depun o cerere pentru a mi se scoate adresata directorului scolii. Am facut asta si mi-au scos-o.

| mihaela500 a răspuns:

Vorbeste cu doamne|domnul profesor de Religie, si explica'i ca esti ateu si ca pur si simplu nu poti sa participi la orele lui, o sa te inteleaga:*

| shippuden a răspuns (pentru KompliKat):

Asa si ce te nelamureste?

| Wehrmacht explică (pentru Ioandelasal):

Ok dar daca am deja o nota si parintii imi fac cererea aia?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Wehrmacht):

N-are nici o importanta, pot sa faca.

| cristidan1 a răspuns:

Trebuie sa faci o cerere in prima zi de scoala prin care sa spui ca nu doresti sa participi la ora de religie bine parintii tai trebuie sa o faca dar in prima zi si eu sunt in aceeasi situatie doar ca nu-s ateu

| Marian619 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Dc stii chestile astea?

| Marian619 a răspuns (pentru KompliKat):

Nu vb cu cel care a pus intrebarea...nici eu nu cred cine stie ce in Dumnezeu, adica cred in el din cauza anturajului.Eu i-am zis "ciudatule" celui care a postat ca raspuns 2 pagini din contitutia Romanieilaughing

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Marian619):

Fiindca sunt jurist si prin acele citate din prevederi legale mi-am sustinut raspunsul.
Si inainte de a categorisi pe cineva ai face bine sa te informezi putin. Ti-ar conveni sa-ti zic, asa nitam-nisam, "prostule", fara sa te cunosc?

| Marian619 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu prea mi-ar pasa

Răspuns utilizator avertizat
| Wehrmacht explică (pentru Ioandelasal):

Nu...vreau sa zic ce se intampla exact cu nota. Poate sa o motiveze sau ceva de genul asta? sau trebuie sa ma mai asculte sau sa dau lucrare sa se incheie media? Oricum, mersi de raspunsuri.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Wehrmacht):

Daca te retragi de la religie nu conteaza acea nota si nu se ia in calcul, o sa fie anulata. Daca nu te retragi atunci conteaza si va mai trebui sa raspunzi ca sa-ti incheie media pe semestru.

| Ionucaaa a răspuns:

Dar nu te-au întrebat atunci când ai venit la şcoală? La noi la şcoală, copiii care nu fac religia, fac o altă oră suplimentară.