Daca nu înțelegi ceva as putea sa îți explic eu ( sunt la filo) dar bănuiesc ca vei primi declinările, sunt ceva existential pentru gramatica (pe care trebuie sa le ști la perfectie, pentru ca acele terminatii se folosesc si la declinarea adjectivelor, pronumelor), timpuri verbale ( poate de conjugat ceva la activ si pasiv), poate si ceva cultura generala (Caesar, Seneca, Vergilius,...), maxime latinești, traduceri,... Par destul de multe, dar daca inveti schematic le reții mai ușor crede-ma (ma confrunt cu chestia asta de 2 ani, stiu ca nu e ușor dar ai putea și să încerci sa înveți terminatiile, sau gramatica in general, pe baza asemanarilor si deosebirilor dintre genuri, cazuri si numar ). Succes oricum!
Caietul colegei mele incepe de la lectia cu "declinarea a 3-a" si inca ma straduiesc sa invat dar mai sunt si lectii cum ai zis tu, de cultura generala " Hannibal si razboaiele punice", Pompeius si Caesar" etc." Ar trebuii sa invat si din acelea?
Ar fi bine sa citești, cel putin sa ști despre ce e vorba in lecțiile cu tare, nu neaparat sa le tocești, ca e destula gramatica. Dar vezi ca ai nevoie si de primele 2 declinari pentru ca exista foarte, nu exagerez, dar foarte multe parti de vorbire care se declina după astea 2 așa ca ar fi bine sa le cauți si sa le înveți, adică spre deosebire de a 3-a sunt foarte ușoare.
PS: Daca nu faci rost de ele as putea sa ti le dau eu, doar sa îmi lași mesaj.
Le-am gasit pe net, multumesc frumos pentru ajutor!
alexandrahvf întreabă: