| adrian101 a întrebat:

Planeta mercur are legatura cu elementul chimic mercur? cum se ofera funde si puncte ca sunt nou si nu stiu

Răspuns Câştigător
| angel74dm a răspuns:

Nu are nici o legătură.
Funda se află în partea dreaptă a răspunsului, o s-o vezi aşa gri. Când pui mausul pe ea, se face portocalie şi trebuie să apeşi pe ea pentru a acorda răspunsul câştigător, din mai multe răspunsuri care ţi-au fost date şi care consideri tu că ţi-a răspuns mai convingător la întrebare. De asemenea, sub răspuns ai nişte cerculeţe albastre care trebuie bifate, folositor, nefolositor, amuzant, etc. Ăla e calificativul. În rest, te descurci tu, că nu e aşa greu... Baftă!

Mercur este planeta cea mai apropiată de Soare, înconjurându-l o dată la fiecare 88 zile. Luminozitatea sa variază între -2, 0 și 5, 5 în magnitudine aparentă, dar nu este ușor de văzut fiindcă cea mai mare separare angulară (cea mai mare elongație) față de Soare este de doar 28, 3 °, însemnând că se poate vedea doar imediat după apusul Soarelui. În comparație cu celelalte planete, despre Mercur se știu puține lucruri: singura navă spațială care s-a apropiat de Mercur a fost Mariner 10 (1974-1975), care a cartografiat doar 40 - 45 % din suprafața planetei.

Fizic, planeta Mercur este similară în aparență cu Luna, fiind împânzită de cratere. Ea nu are sateliți naturali și nici o atmosferă mai densă. Planeta are un nucleu mare de fier care generează un câmp magnetic de 100 de ori mai slab decât cel al Pământului. Temperatura la suprafața planetei Mercur variază de la aproximativ 90 K până la 700 K, punctul subsolar fiind cel mai fierbinte și fundul craterelor de lângă poli fiind punctele cele mai reci.

Observații înregistrate ale planetei Mercur datează din vremea sumerienilor, în al treilea mileniu înaintea erei noastre. Romanii au numit planeta după zeul mesager Mercur (în Grecia Hermes, în Babilonia Nabu), probabil datorită mișcării aparent rapide pe cerul crepuscular. Simbolul astronomic pentru Mercur este o versiune stilizată a capului zeului având o pălărie cu aripi, pe un caduceu, un antic simbol astrologic. Înainte de secolul 5 î.Hr. astronomii greci credeau că planeta e formată din două obiecte separate: una vizibilă doar la răsărit și cealaltă vizibilă doar la apus. În India planeta a fost denumită Budha, dupa fiul Chandrei (al Lunii). Culturile chineză, coreană, japoneză și vietnameză fac referiri la planeta Mercur sub denumirea de „Steaua apei", denumire bazată pe cele Cinci Elemente.

Mercurul, de asemenea numit argint viu sau hidrargir, este un element chimic cu simbolul Hg și număr atomic 80. Metal al blocului d, mercurul este unul din cele 6 elemente care sunt lichide la o presiune și temperatură apropiată de cea a camerei.[1] Celelalte metale sunt cesiul, franciul, galiul, rubidiul și nemetalul brom. Dintre acestea, bromul și mercurul sunt lichide la condiții standard de temperatură și presiune.

Mercurul este utilizat în termometre, barometre, manometre, tensiometre și alte aparate necesare științei, deși toxicitatea mercurului a dus la îndepărtarea termometrelor și tensiometrelor cu mercur în favoarea celor pe bază de alcool sau celor digitale. Are multe întrebuințări în cercetările științifice, dar și în restaurarea dentară ca material de amalgamare. Obținerea mercurului se face prin procesul de reducere al cinabrului.

Depozitarea mercurului se face prin obținerea unor forme insolubile, cum ar fi sulfura de mercur(compus inofensiv), însă e otrăvitor în forme solubile, cum ar fi clorura de metil.


1 răspuns:
| zdrangoi a răspuns:

Niciuna (doar coincidenta de nume :Zeul MERCUR care patroneazã negustorii si hotii, simbolizând viclenia si inteligenta) :
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mercur
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mercur_(planeta)