| deeuh a întrebat:

PLS. Help. maine am olimpiada de mate locala. As vrea sa stiu si eu formula pentru
1 x 2 x 3 x... x n
1 supra 1x2 + 1 supra 2x3 + 1 supra 3x4 +... + 1 supra n x n+1.
1+3+5+7+... +103=
1x3x5x7x... x103=

P. S:X-inmultithee hee

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Deeuh, sa incerc eu sa te ajut. Cu semnul "x" voi semnifica operatia de inmultire.Pentru 1x2x3x. x n ai de-a face cu formula pentru permutari.Pentru produsul primelor n numere naturale nenule se foloseste notatia n cu semnul exclamarii, notatie care se citeste"n factorial". Se poate scrie:1x2x3x. x n=n cu semnul exclamarii, adica n factorial. Din cate stiu eu, nu exista o formula de calcul pentru n factorial.Acest numar ne arata numarul permutarilor unei multimi date, adica ne indica numarul modurilor in care se poate ordona o multime data.Pentru suma 1 supra 1x2 +1 supra 2x3+.+1 supra n x (n+1), rezultatul este egal cu n supra (n+1). Se demonstreaza prin metoda inductiei matematice.Pentru suma 1+3+5+7+.+103, stim ca 1+3+5+.+(2n-1)=nxn (adica este egal cu n la patrat). Asta se demonstreaza tot prin metoda inductiei matematice.In cazul nostru avem, analizand corespondenta intre cele doua relatii, ca 2n-1=103, adica 2n=104, de unde n=52.Deci:1+3+5+7+.+103=52x52, care face 2704.Pentru 1x3x5x7x. x103, trebuie calculat 103 factorial, si ti-am zis ca nu stiu sa existe formula speciala de calcul, ci doar facand inmultirile. Dar asta iti va lua timp.Eu cu asta am putut sa te ajut, mai vezi si alte pareri, si citeste in manual de algebra despre inductie matematica si despre elemente de combinatorica-permutari(sper ca mai sunt in programa). Bafta multa la olimpiada.

2 răspunsuri:
| FreakyHalloweenBoy a răspuns:

Sn=n(n+1)/2
Asta e suma gauss... dar cred ca e buna doar pentru sumele care termenii merg din 1 in 1...
daca termenii merg din 3 in 3, 4 in 4, 2 in 2 etc poti da factor comun( n-ai de unde stii ce primesti la olimpiada) si in cazul tau stiu cum se face, dar nu stiu cum sa iti explic... dar totusi iti zic ceva mai simplu, dar mai complicat. poti face tot gauss, dar in loc de n (103) scrii exact cati termeni is in suma, pentru ca daca scrii 103 termenii sumei ar trebui sa mearga din 1 in 1. Funda pls puppy dog eyes Eu consider ca te-am ajutat putin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

1*2*3...*n =N*N+1\2, 1 x 3 x5 x. 103= SUMA nr naturale de la 1 la n - suma nr pare de la 2 la n (cred)