Întrebare recomandată | itsMeAgain a întrebat:

Poate să-mi explice cineva cum se fac probleme cu reacții la chimie? Acelea unde se cer numarul de moli sau masa, daca puteti sa-mi dati si un exemplu la fiecare, si cum se egaleaza o reactie. Precizez ca sunt clasa a IX-a, multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| americanu00334567 a răspuns:

In primul rand, trebuie sa stii cum sa scrii ecuatia reactiei corect din punct de vedere chimic.Pentru asta trebuie sa stii cum se muta atomii aia dintr-o parte in alta care nu este ceva dificil.Invata deci intai proprietatile chimice ale bazelor, sarurilor, acizilor, oxizilor (nu pe de rost)(daca vrei sa stii de ce se muta asa atomii aia poti reveni la materia de clasa a 7-a cu specii de atomi, valenta -numarul de electroni cedati/acceptati pur si simplu atomii au si ei personalitatea lor ca si noi oamenii de aceea se aseaza asa si fac adesea asa numitele "reactii chimice") Ex: 2Mg + O2 = 2MgO =reactie de ardere a unui metal.E o reactie de combinare adica s-au combinat aia doi si de ce a rezultat MgO si nu MgO2 este pentru ca Mg are valenta 2 ca si oxigenul vezi ca am precizat mai devreme ceva.

In al doilea rand trebuie sa stii ca o anumita cantitate(moli) dintr-o substanta reactioneaza complet cu o alta cantitate dintr-o alta substanta. Daca este una care reactioneaza doar cu o parte dintr-o substanta inseamna ca exista substante in exces sau ca reactia merge cu un randament.(din nou clasa a 7).Se subliniaza si supraliniaza substantele ce se iau in calcul
de exemplu pentru reactia 2Mg +O2 = 2MgO TEORETIC(adica pe foaie) 2 moli de magneziu reactioneaza cu...1 mol de O2 si rezulta...2 moli MgO iar eu daca pun PRACTIC sa arda 2 moli magneziu supraliniez pe Mg si deasupra lui pun aia practici in general adica 2.
Inseamna ca ..conform regulii de 3 simple(matematica a 6-a parca) rezulta 2 moli PRACTIC obtinuti de MgO (reactia o mers cu randament de 100% nu o fost ceva in exces).Si deci daca am pus 2 moli de Mg sa arda am obtinut 2 moli de MgO si asa se fac conversiile pe reactii.
Nomenclatura: adica cum sa denumesti substantele tot in clasa a 7-a la chimie se invata ca se denumeste de la coada la cap MgO are oxigen si magneziu e un oxid(oxid-oxidat pentru ca a ars) deci oxid de magneziu.
Bafta.

0 răspunsuri: