@baiatul, daca pui sare de bucatarie in apa obtii acid clorhidric? Ia scrie tu un tratat de chimie! Si vezi ca in ecuatia respectiva mai era un atom de hidrogen (h2o inseamna doi atomi de hidrogen si unul de oxigen, e elementar), de ce il lasi singur si parasit? De fapt e invers. Se numeste reactie de neutralizare. HCl (acid) + NaOH (hidroxid de sodiu, adica baza) rezulta NaCL (sare) + H2O (apa chioara). In felul asta se neutralizeaza acizii. Revenind la intrebarea lui Godz, in solutie (asta se obtine amestecand NaCl cu H2O, o solutie, careia bunica ii spunea saramura) sarea se disociaza in ioni pozitivi de sodiu (Na+) si ioni negativi de clor (Cl-), proces mult mai pregnant daca in solutia salina se introduc doi electrozi prin care circula curent electric.
NaCl+H2O = HCl+NaO(fara H pentru ca l-ai mutat in fata)
HCl este un acid tare!
NaCl+H2O = HNa + Cl2 + H2O cred ca ceva de genu ii. Mai pui ceva coeficienti nu sunt foarte sigur dar asa ar trebui sa iasa... Totusi dc aveti profesori la scoala?
Trebuie sa le iei nr de atomi si sa-i aduni adica
NA are 23 atomi; Cl are 35, 5 atomi ar H2O inseamna H(Hidrogen) iar O(Oxigen ); h ARE 1 ATOM ARE 16
Hai sa-ti arat cum se calc :
Na+Cl+H2+O=23+35,5+1x(ori)16=808
Sper ca te-am ajutat. Bafta!
H2O + 2NaCl ---> Na2O + 2HCl
Am folosit reactia chimica de schimb, si am pus factorii in fata pentru regula conservarii
NaCl+H2O--->sarea de bucatarie se dizolva in apa, este o legatura ionica, daca ei doar atomul Na+apa atunci vei primi Na+H2O----> Na(OH)+H2 care se degaja!