Din cate stiu, nu au fost infiintate(inca!) scoli postliceale in sistem dual la care poti accede dupa finalizarea studiilor liceale.
In schimb exista, alaturi de scolile profesionale clasice, asa numitele "scoli profesionale in sistem dual" la care se pot inscrie atat absolventii clasei a VIII-a din seria curenta cat si cei din seriile anterioare care au depasit cu mai mult de 3 ani varsta clasei.
Daca ai finalizat un liceu tehnologic si ai promovat examenul de certificare a calificarii profesionale care-ti confera un nivel 4 de calificare, nu vad motivul pentru care ti-ai dori un nivel inferior de calificare, respectiv nivel 3, asa cum il dobandesc absolventii invatamantului profesional dual.
Http://m.hotnews.ro/stire/22468736
Elevii de clasa a VIII-a din București care vor să învețe o meserie după terminarea gimnaziului pot să se înscrie la 3 școli duale. Ei pot să aleagă între următoarele specializări: ospătar, instalator, vânzător și electrician, pe care le urmează la Colegiul Tehnic "Dinicu Golescu", la Colegiul Tehnic "Mihai Bravu", la Colegiul Economic "Costin C. Kiriţescu" sau la Colegiul Tehnic Energetic, cu practică la companii private. Școala duală este de 3 ani, timp în care fiecare elev primește o bursă lunară de cel puțin 400 de lei. La final, tinerii primesc un certificat de calificare profesională recunoscut în Uniunea Europeană, deci cu care se pot angaja oriunde în Uniune.
Elevii care termină clasa a VIII-a se înscriu la școlile duale în perioada 15, 18, 19 iunie 2018, la secretariatele școlilor gimnaziale pe care le urmează. Singurele condiții pe care trebuie să le îndeplinească pentru înscriere sunt următoarele: să aibă mediile de la a VIII-a încheiate, deci să nu aibă corigențe sau să fie în stare de repetenție.
O idee buna https://www.digi24.ro/......ual-816404
„Învățământul dual e o șansă atât pentru elevi, cât și pentru companii. Le acordă anumite facilități: bursa lunară și decontarea cheltuielilor de transport, uneori de cazare, cu hrană", subliniază Nicoleta Negoianu, profesor de discipline economice.
Adi1987 întreabă: