Acuzativul nu are mereu prepozitie.Sunt prepozitii care cer si cazul dativ si genitiv.Pentru tine iti spun mai simplu sa nu te complic cu definitii de care nu ai nevoie.Cazul dativ are intrebarea,,Cui'',iar acuzativ:Ce face,unde face, ce, cu cine?
Daca esti in clasa a V-a sau mai jos, atunci tu sa stii ca acuzativul are prepozitie si atat.
Buna! In primul rand prin prepozitii.Acuzativul are ca prepozitii: pe, cu, la, spre, de la etc(dar NU mereu are prepozitie).In timp de dativul are prepozitiile: asemenea, aidoma, multumita, datorit, gratie, contrar (Atentie! La genitiv e CONTRA), conform etc.Nu stiu de ce nu deosebesti aceste cazuri. Uite cum e acuzativul: Am mers la bunica.( la bunica- caz acuzativ)
Si dativul. Datorita bunicii am mers la mare. (datorita bunicii-caz dativ).
"Bunica" -> "bunicii" -este diferenta
Cred ca mai multe probleme ai avea intre genitiv si dativ.Acolo trebuie sa ai grija.Trebuie sa inveti prepozitiile bine. Uite-le si pe cele ale genitivului, pentru orice eventualitate: impotriva, contra, deasupra, dedesubtul, inaintea, inapoia etc.Bafta!
În lingvistică, acuzativul este un caz ce exprimă complementele direct, indirect și circumstanțiale. Când substantivul are funcția sintactică de complement direct răspunde la întrebările pe cine? și ce? și poate fi și complement indirect și răspunde la întrebările pe cine?, pe ce?, cu ce? cu cine? de ce? de cine? de la cine? Complementul circumstanțial poate fi de loc și răspunde la întrebările unde? de unde? până unde? etc, de timp și răspunde la întrebările când? de cand? până când? etc. sau de mod și răspunde la întrebarea cum? complement circumstanțial de cauză care răspunde la întrebarea (din ce cauză?), funcția sintactică de complement circumstanțial de scop (cu ce scop?) și complementul circumstanțial de agent (indicator al diatezei pasive) răspunde la întrebare de către cine?
În lingvistică, dativul este cazul complementului indirect.Acesta raspunde la intrebarea Cui? La pronumele personal, cazul dativ are functiile sintactice de complement indirect, atribut pronominal si nume predicativ.
Cazul acuzativ are mereu prepozitie iar cazul dativ raspunde la intrebarea :cui?
Sjhxjcks întreabă: