Bună!
Eu am pus predicativă. Alții zic că e subiectivă. Atributivă nu e în niciun caz.
Acum să așteptăm baremele. Eu am gândit că e inversiune și am zis „Dificultatea răsfoirii este ceea ce mă jenează" și am contras, a ieșit nume predicativ și am zis că e predicativă. Și nouă ne-a zis profa că e cu 2 variante.
Acum să așteptăm...
Nu mi se pare normal sa avem noi elevii de clasa a 8-a un asemenea punct pe care putinii il stiu sau l-au nimerit incat nici macar profesorii nu sunt siguri care e corect.
Suntem noi mai destepti ca ei?
Nu mi se pare corect
E o mare prostie, pai e astfel propozitia :
Dificultatea răsfoirii este ceea ce mă jenează si se poate dificultatea este jenanta deci e predicativa !
Vreau si eu un argument ca e SB, subiect deja este cine este? Dificultatea! in nicIun caz nu poate fi P1 P.P!
E SUBIECTIVA toata ziua
pentru ca dac a contragem iese :
Aceasta este dificultatea
aceasta e articulat la fel si dificultatea deci se ia in ordine de la stanga la dreapta :aceasta=subiect este dificultatea=pred nominal
si nu poate fi predicativa deoarece dupa un verb copulativ urmeaza predicativa.de unde si pana unde a jena e copulativ?
Si cei ce au schimbat ordinea adica au zis"dificultatea este aceasta"normal ca au luat-o predicativa si nu e bine.
In concluzie e subiectiva!
Da.dar care subiect, pentru ca daca intrebi iti iese:cine ma jeneaza-dificultatea sau cine este dificultatea?-ceea ce ma jeneaza(jenatul) deci are subiect.Eu am pus predicativa
Whatever.tot subiectiva e, o sa vedem baremul
Asa ne-a spus si noua profesora ca ar putea fi si predicativa... oricum am pus atributiva
Buna!
Este o mare controversa cu privire la acest exercitiu. Si eu am pus predicativa
si m-am gandit exact cum ai scris tu:
Dificultatea rasfoirii este jenanta.
Totusi, foarte multe persoane spun ca raspunsul c. subiectiva ar fi fost cel corect. Ramane sa vedem, baremul apare pe la ora 3 cred. Nu stiu daca este posibil sa se punteze doua variante de raspuns, deci nu stiu daca vom primi vreun punctaj.
In orice caz, multa bafta in continuare!
"Ceea ce" -> Subiect ( Ce ma jeneaza?, inlocuim termenul cu "Asta" -> Asta ma jeaneaza) => Nu poate fi Subiectiva
Eu am scris predicativa dar sunt sigur ca asa este deoarece avem vb copulativ este... sa se hotarasca odata... mult succes la matematica
Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii. putem contrage astfel: Jenanta este dificultatea rasfoirii... Cine e jenanta? Dificultatea! Cum e dificultatea? Jenanta!
Peste 60 % sau 70 % din sibiu au pus predicativa, si eu am pus predicativa, multi au zis ca ambele variante sunt corecte, profii decid deseara daca le iau pe amandoua corecte sau nu. daca iau doar subiectiva, sigur nu o sa se puncteze nimic la predicativa
Eu unul am luat fraza in felul asta Dificultatea rasfoirii este/ceea ce ma jeneaza, si am determinat ca a doua propozitie este cea subordonata si ca determina in mod atributiv pronumele demonstrativ "ceea"(aceea; poate fi inlocuit si cu "problema")Multi dintre cei ce vor citi acest mesaj se vor gandi ca nu ma duce capul si n-am ce cauta aici, dar am media 10, si pe deasupra am mai participat si la olimpiadele de romana.Personal cred ca acest subiect ar trebui sa fie anulat, si nu doar pentru ca eu si multi alti copii buni am scris a)Atributiva.A fost un subiect ambiguu ce nu trebuia dat la evaluare.Ca sa numai zic ca,desi accept toate variantele, sunt de parere ca acea propozitie nu putea fi luata ca si subiectiva pentru ca propozitia principala are clar subiect:''dificultatea''. Ceea ce ma deranjeaza cel mai rau este ca multi dintre cei ce au scris subiectiva au zis-o total la nimereala; deexemplu, dupa examen, un coleg de-al meu sustinea intruna ca e subiectiva si se lauda ca a scris corect, dar la ceva timp l-am vazut ducandu-se la mama unei colege, o profesoara, si intreband-o:''Auziti? Da...De ce e subiectiva?''
Eu sper sa se puncteze ambele.....trebuia la ultima compunere sa pun si titlu?
Unii spun ca propozitia e Subiectiva clar! altii spun ca ar putea sa fie predicativa...
In final ce este?
Doamne alta mai usoara nu au putut si ei sa ne dea?
Cum ramane cu explicatia doamnei profesor de limba romana de la Colegiul National Sf Sava din Bucuresti? In declaratia sa din Gandul reiese ca acea subordonata e predicativa.Lamuriti soarta copiilor pana ce se corecteaza!
"Daca in fata verbului "a fi" este o propozitie si dupa el este substantiv articulat hotarat, acesta are functia sintactica de subiect, iar propozitia din fata este PR(predicativa)". Alexandru Petricica-Gramatica limbii romane-editie revizuita Ex:Ceea ce supara este neseriozitatea lui.(1=PR,2=PP).Asadar: "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii" 1=PR, 2=PP, dificultatea=subiect exprimat prin substantiv comun, articulat hotarat. Sper ca m-am facut inteles.
Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii.
Ce sau cine ma jeneaza?
Dificultatea rasfoirii.
Asta este parerea mea, eu asa am pus: C. Subiectiva!
Subiectiva.
1. ceea ce ma jeneaza, ma jeneaza predicat verbal, diateza reflexiva etc
2. este dificultatea rasfoirii, este dificultatea predicat nominal.in propozitia 2 lipseste subiectul. alte argumente:elementul introductiv, predicat nominal complet este regent pentru subiectiva daca vb copulativ este la pers. III analiza era foarte simpla, dar depaseste nivelul claselor gimnaziale.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: