Crezi ca numarul de repetenti si corigenti denota performanta sau lipsa de performanta a unui sistem educational?
Sistemul de invatamant comunist era bazat pe indoctrinarea elevului. Nici nu exista conceptul de imaginatie, gandire libera samd... trebuia sa tocesti la punct si virgula si sa urmezi strict liniile impuse de partid.
Si acum e cam la fel. La noi, nu zic in afara, toceala si multe chestii inutile.
Doar ca atunci cartea era mai carte, evident ca degeaba, ca tot prosti eram si faceam niste TV alb negru pe integrate proaste pein 70 rau desi din 64 se faceau color la nemti bune, dar zic ca idee doar.
Bine, nu mai zic de prrostia cu munca patriotica a elevilor si altele din astea, invatatul sambata, te bateau profii, nu ca nu erai cuminte, ca, cuminte erai, altfel te astepta exmatriculare, ci doar ca nu stiai ceva, o porcarie.
Dar nu era debandada de azi in invatamant, era ceva disciplina macar.
Examenele erau examene, in general mai rar ramaneai corigent, insa la licee mai bune picai daca nu invatai.
Chiar daca intrai, la treapta dupa clasa 10-a zburai.
Se abuza mult de catre profi. Pe noi in primara ne batea invatatoarea la palma cu batul.
In generala si liceu nu.
Pe altii ii tragea de perciuni de ex pe prietenu meu in generala la Creanga de catre profu de mate.
Abuzau nesimtit, acum elevii fac asa, s-a inversat treaba, deci nu e bine nici asa nici asa, trebuie sa fie si profii dar si elevii protejati.
Acuma daca vrei sa fi prof si esti barbat, te duci cu 2 ani inainte la sala, tragi de fiare luni, miercuri si vineri cate o ora (nu trebuie mai mult), si arati a barbat adevarat.
Asa ca in scoala aia nici un elev nu va face figuri nici tie nici colegilor tai, doar cand te vad nu mai au tupeul.
Ptr ca astia asa mai smecheri barbati au o problema, cand ii enervezi, nu mai tin cont de consecinte, si elevii simt asta, adica nu merge "hai sa vedem ce-mi faci, ca n-ai voie", ca te baga ala in pamant si i se rupe.
Asta e, adaptare la societatea actuala!
Asta ca sa nu se aplice "daca vrei sa mananci bataie, du-te in invatamant".
Acuma nu mai merge sa te duci cu fata aia de tocilar slabanog sau gras. Iar fetele profe, nu vor mai avea probleme in scoala aia cat esti acolo.
Asa ca baietii cu dorinte de dascali, la sala din facultate, nu stati doar cu pixul in mana, proteina completa 3 g/Kg corp pe zi si la treaba.
Aia de la sala vor coordona antrenamentul si iti zice asa cam ce sa faci.
Fara gluma. Luni Piept si Bicepsi, miercuri spate si tricepsi, vineri spate, umeri si trapez, eventual picioare sau nu.
Erau mai multe examene pe vremea aia. Era "capacitatea" in clasa a 8-a (care conta 100% la repartizarea spre liceu), la mijlocul liceului era "treapta" (cand iti puteai pierde locul in liceu), iar la final, toti erau pregatiti pentru BAC, materia fiind si mai simplificata pe vremea aia.
Acum, cel putin la lb. Romana, programa de bac iti cere sa tocesti eseurile facute de altii, si sa mergi 90% pe urmele lor.
Pe vremea parintilor/bunicilor nostri, important era sa fi citit operele, sa stii unde se incadreaza, iar de acolo faceai doar un simplu comentariu ca in clasa a 6-a, nu o... cronica literara despre cronica literara de pe vremea cand se discuta in cronici literare despre literatura.
Ce am prins eu la BAC acum cativa ani era deja istoria parerilor despre operele literare romanesti, se discuta total paralel de actiunile simple din romane si parerea mea despre ce am citit.
Revenind, pe vremea lui Ceausescu nu ajungeai in liceu ca sa pici bacul la final. Se repartizau elevii mai bine, si functionau mai ok scolile de arte si meserii, unde elevii invatau meseria teoretic+practic in 3 ani, dupa care puteau merge deja spre un loc de munca, sau spre completarea ciclului liceal. Sistemul exista si acum, doar ca partea practica (meseria) este un fel de optional, elevii joaca "macaua" in orele de atelier si matura sau lipsesc in orele de practica, iar profesorii de materii normale (mate, fizica, engleza) care ajung in aceste scoli sunt de obicei profesori slabi, la inceput de cariera, care nu reusesc sa infiltreze nici o informatie in capul copiilor preocupati de gagicareala, petreceri, telefoane si glume.
Pe vremea lui Ceausescu, nu exista sa termini scoala de sudori si sa nu poti suda. Profesorii stateau pe capul tau, nu scapa nimeni. Pe vremea aia se manca si bataie de la profesori, oamenilor li se parea absolut normal sa ia elevul cate o palma din cand in cand
In plus, atunci, minimul de educatie era de 8 clase. La liceu sau profesionala se inscriau optional, elevii care nu au tarait materiile pana atunci.
Corigenti si repetenti nu cred ca erau mai multi decat pana acum, dar un diriginte putea de exemplu sa cheme parintii unui elev de a 9-a sau a 10-a care nu tine pasul cu restul clasei, si sa le recomande sa-l trimita cu oile pe camp, ca la scoala nu mai au ce face cu el. Parintii probabil se conformau.
Acum, e suficient sa te prezinti la scoala din cand in cand, si termini liceul fara sa inveti nimic. Unii termina liceul si scriu total agramat. Nu ii mai verifica nimeni, nu se mai oboseste nimeni sa traga toata clasa la un standard decent. Invata doar cine vrea, iar de trecut clasa, se trece din mila, bunatate. Pentru ca angajatorul se uita sa ai macar 12 clase, nu il intereseaza daca ai inteles ceva din liceu, sau nu.
Se lasa corigenti la scolile bune si in clasa 5-a, am prietend e 59 de ani care a facut generala intre 77-81 si stiu, nu din auzite. Si repetenti.
La Creanga in Bucuresti, ca ala e si liceu si are si cladire separata pentru scoala generala.
Dar erau si scoli de cacao unde treceai asa mai oricum.
De ex la noi in scoala generala aveam litere la clase de la A la I, cu cat litera era dupa A, erau clase mai slabe si treceai mai asa.
La liceu nu terminai daca nu invatai ceva, ca nu treceai de treapta 2-a chiar daca intamplator intrai la liceu la examenul de dupa a 8-a.
Chiar daca o mai duceai pana in clasa 10-a la ore, la treapta era cu concurenta si deci veneau si din alte licee, si era pe bune treaba.
Ca dupa clasa 10-a mai dadeai un examen ca sa intr in a 11-a.
Era mai greu atunci. Nu exista facultate cu bani, nu invatai nu intrai.
Erau si pe vremea aia elevi slabi, dar erau intr-un fel fortati de sistem sa puna mina pe carte.
Majoritatea invatatu, f putini treceau clasa ce spune pe aici cineva, cu plasa. Cu plasele se mergea pe la scoala generala, nu cei slabi, aia care voiau sa ia premii sa le puna invatatoarea nota mai mare, sa fie premiant.
Dar se intimmpla mai rar asa ceva, parintii in general nu erau interesati de premiile plozilor lor.
As spune ca s e invata si de nevoie, ori obligatie, nu aveau incotro.Atunci ei stiau ce se invata, dar dupa, pentru ca nu le placea, uitau tot
Erau si elevi buni si f buni, pe aia nu-i contesta absolut nimeni.La liceu se intra cu examen, care lua nota mare sau cate locuri erau, aia intrau acolo, restul la alte scoli, gen profesionale.
Dupa clasa 10 la sf, sa mergi in clasa 11 se da alt examen, deci erai la liceu, dar puteai dupa a 10 sa ramai pe dinafara ori sa mergi la ceilanti la profesionala. Se intampla mai rar, dar daca nu luai examentul nu treceai.
Cei din zilele noastre, nu toti, mai sunt si elevi buni si astazi, dar majoritatea, asa este sunt f slabi, comparativ cu cei de pe timpul impuscatului.
De ce? Pentru ca era alt sistem, cum am spus invatai ori de nevoie, ori de placere, ori din obligatie, alta cale nu aveai.
Astazi, daca vrei sa mergi la ascoala mergi, daca nu, stai acasa, daca vrei sa inveti ceva inveti, sistemul te trece clasa oricum
De ce se intampla asa ceva? Simplu, pentru ca invatamintukl sar prabusi, profesorii nu ar mai avea elevi pe cine sa invete, sau vorba vine sai invete, ca de fapt si profesorii merg acolo doar sa isi ia salariu.
Sistemul este altul, elevii nu au respect nici pentru socala, nici pentru cei mai buni ca ei, nici pentru profeasori, asta pentru ca si profesorii is f slabi calitativ.
Cum am spus merg acolo sa isi ia salaru, in rest nici ei nu-s curios sa invete pe careva, poate ca nici nu-s capabili sa invete pe careva.
Nici pe timpuri nu existau profesori buni, elevii se bazau pe ce stiau ei, sau ep capacitatile lor, apoi pe ce explica profesorul.
Nu se exclica cum trebuie nici atunci, iar in ziua de azi nici pe departe ce era atunci.
Sistemele din RO atit ala comunsit cit si asta de azi nu se apropie nici pe sfert fata de sistemele din alte tari, nu mai zic de cele din SUA, eu fiind aici, stiu, vad ce invata copii de la generala la liceu si cum se preda, cum li se explica.
Pe atunci elevii bagabonti isi luau suturi in dos si puneau mana pe carte, nu erau linsi in dos de parinti.
Daca s-ar fi intamplat atunci un elev sa bata vreun profesor cum e in ziua de azi, nu credc a mai auzeai de el, era alt caz elodia.
Un masaj zdravăn cu bulanu pe spinare la Militie și câteva luni la școală de corecție!
Erai foarte lins in dos, se dadea mita foarte usor. Note proaste? Mergi cu plasuta la doamna profesoara, ii duceai o tuica, o jumatate de porc, un borcan de miere si te-ai scapat de o grija. Poti vedea cat de calitativa era educatia dupa cat de agramati sunt seniorii.
Eu vorbeam de sistemul opresiv care te facea sa iti fie frica sa lovesti un profesor sau sa iesi din cuvantul parintilor.
La parinti era simplu : Sf. Furtun de la Albalux sau cureaua la c#ru gol sau pe picioare!
Masaj de relaxare după fiecare trăznaie
Sarma de la peria de spalat sticle
La generația Z și alpha nu mai merge cu bătaia! Copiii sunt rebeli, din moment ce tu le-ai dat tableta și smartphone înainte sa vorbească și i-ai dus peste tot prin țară și în străinătate fără sa le ceri nimic, nu cred ca dacă i-ar bate profesorul ar știi de frica, ar da înapoi
Eu nu am auzit așa ceva niciodată, mai ales un procent atât de mare cum ai zis tu, jumătate, cred că e un pic exagerat. Standardele erau ca și acum aproape, cine învăța să ia 5-ul trecea clasa, cine nu, nu trecea. Unii abandonau pentru a rămâne la munca câmpului, creșterea copiilor, asta e partea a doua.
Atunci din ce știu era sistemul cu Trepte! Cine NU era bazat pe mate și fizica la saiba la profesionala Strunguri, Freze & Raboteze! În fabrica! Cine avea chef de învățat termina liceul sau dădea BAC -ul si era mândru student!
După 90 " au apărut tipografiile de diplome iar tot poporu cu 100 $ în buzunar întra la o facultate
.
Sunt unii puturosi care se plang de sistemul de atunci. Adevarul e ca atunci se facea carte. Si chiar daca luai nota mica, stiai mult mai mult decat licentiatii de azi.
Mai ramaneau unii corijenti. Dar era vai de mama lor ce primeau de la parinti. Invatau toata vara ca sa treaca clasa. Ca nu era ca acum sa-ti dea doua subiecte de invatat. Invatati toata materia si nu se stia ce-ti pica.
Poate parintii si rudele tale treceau cu plasuta.Nu am auzit de asa ceva.
bogdanz04 întreabă: