Daca nu mai dai fundita...doamne, ma scuzi, dar imi bag picioarele! Eu pentru asta traiesc pe acest site... n-ai observat? Sau...iti apleci privirea doar spre unii dintre...credinciosi?
Pai, da, de aici si fabula nascuta sa sanctioneze...cu ironie.
Ironia e usturatoare, de aceea, insa daca ironia intalneste un obiect al sau inert si insensibil...degeaba! Bati la usi inchise sau la minti inchise!
Monica
Ce zici de o fundita? Nu m-ar prinde?
E valabila.Si nu va expira niciodata
. Inseamna ca atunci cand cineva se ia de tine fara motiv sa stii sa ii inchizi gura cu umor fara a fi nesimtit
Dupa latina mea, eu stiam ca inseamna "Razand, sa indreptam moravurile!"... Oricum ideea e, atat ca rasul e sanatos si optimizanto-relaxant si stimuleaza circulatia sanguina si tonusul psihic, cat si faptul ca daca ii arati cuiva ca a gresit, dar pe un ton usor, intelegator, zambind cu intelegere si aratandu-i totodata si rezolvarea, e aproape imposibil sa nu reusesti!
La ce te referi cand spui "moravuri"?
La intreg ansamblu de conduite ale unei comunitati sau la proastele obiceiuri?
Daca te referi la "naravuri" sau la modele de conduita neadecvate atunci consider ca umorul este o forma subtila de a le penaliza ( a sanctiona inseamna atat a aproba, a intari, cat si a penaliza, a amenda ceva - dex; ma gandesc ca tu te-ai referit la a doua forma). Ironia, pamfletele, caricaturile, schitele lui Caragiale, teatrul absurd toate sunt forme umoristice prin care se incearca atentionarea asupra defectelor unui individ, asupra "fisurilor" unei comunitati sau societati. Cred ca rezultatul este unul pozitiv si asta pentru ca individul nu suporta forme de "amendamente" drastice. Umorul iti permite un alt fel de creionare a defectelor decat o insulta, o pedeapsa sau orice alta forma care atenteaza la integritatea fizica a individului. Poate ca ar trebui sa ne folosim mai des de aceste arme soft.