| calubalan a întrebat:

Să fi încetat timpul de a mai avea răbdare cu românii? Să fi reușit acest popor performanța de a intra într-o negură în care nu mai pătrunde nici o rază de speranță? Să fi avut noi „șansa" de a culege de pe mapamond toți înșelătorii care au reușit să-și ruineze țara pretinzând că o salvează? Ce rol mai are cetățeanul în această ecuație a falimentului? http://twurl.nl/fcg2js

4 răspunsuri:
| Arthur a răspuns:

Salut calule şi felicitări! Eşti unul dintre puţinii care încearcă ca prin aceste întrebări să schimbe mentalităţi şi să provoace nişte discuţii profunde.
Referitor la articol mi-am adus aminte de aşa zisa democraţie originală a tovarăşului Iliescu, de acele democratice mineriade, de manipulările grosolane în strigăte muncitoreşti de noi muncim nu gândim, de posibilitatea ratată de război civil la Harghita şi Covasna etc
Totul ţine de informaţie, informaţia înseamnă putere iar puterea înseamnă bani. Cei care au avut informaţia la îndemână au făcut milioane de dolari în detrimentul celor care strigau cu emfază proletară : Noi muncim nu gândim!
De fapt, mai nou, ar putea spune aceiaşi : noi nu gândim, noi ne uităm la televizor!
Programele le cunoaştem din păcate, la fel şi canalele preferate...

| JeSa a răspuns:

Aveti dreptate cu totii. Inclin sa cred ca si ''timpul'' s-o suparat pe asa-zisa ''performanta'', nemaisuportand-o, dandu-si seama de roadele ei - malefice.
Sincer, imi pare enorm de rau pentru tot ceea ce se intampla, la ora actuala, in tara noastra. Durerea si neplacerile cu care ne confruntam - astazi - cu totii, ar trebui sa ne faca mult mai prevazatori vizavi de ele, si nicidecum nepasatori/indiferenti... ca si cand, nu s-ar fi intamplat nimic, si noi deja fiind resemnati cu raul.
Cat despre ''democratie'', ce pot spune ca, o asemenea procedura nu mai este eficienta in cazul unui grup mare de oameni, astfel ca in majoritatea democratiilor exista reprezentanti alesi ai cetatenilor. Cum o stim cu totii.
Insa, ''... de pe mapamond toti înselătorii care au reusit să-si ruineze tara pretinzând că o salvează?'' - despre acest aspect, as putea spune ca, furnizarea de informatii false/inselatoare, ar putea oricand submina procesul democratic (parerea mea), s.a.m.d..., sunt foarte multe de spus/facut(nu mai zic!).

| petruclaudiu78 a răspuns:

Nu am reusit sa deschid link-ul pe care l-ai pus (am ramas blocat in fundalul rosu ca o cravata de pioner), asa ca poate vorbesc putin in afara subiectului.
Democratia este un mit. Nu numai in Romania, in orice tara de pe mapamond. Diferentele care pot sa apara intre tarile "democratice" tin de masura in care conducatorii (cine conduce cu adevarat, asta e deja o alta discutie) binevoiesc sa faca (,) concesii cetatenilor pe care ii "reprezinta".
Ca sa ne limitam strict la Romania si la ce spuneai in explicatia la intrebarea ta, eu cred ca mai patrunde cate o raza de speranta, dar prea firava ca sa nu fie decat o amagire.
Ca sa-ti raspund si la ultima intrebare, in aceasta ecuatie a falimentului, cei mai multi cetateni au rolul de pioni, intr-un joc de sah in care cei ce muta piesele nu au nici cea mai mica ezitare cand vine vorba de ai sacrifica (la fel cum fac si cu cei cativa "nebuni", care inca au impresia ca pot schimba ceva), urmarind doar scopul final, castigarea partidei.
Cine sunt jucatorii, asta e iarasi alta discutie.

| calubalan explică:

Am pus poate prea multe intrebari deodata sau va izbit realitatea? De ce ne limitam la a ignora si nu incercam sa cercetam mai mult, sa ne informam, sa cerem explicatii, sa gandim?! Vrem mai mult, vrem sa ne fie mai bine dar nu facem nimic in sensul asta... stam si asteptam tot altii sa o faca pentru noi!