| elena a întrebat:

Sa zicem, ca religia intra in categoria cultura generala, aceasta ar fi o intrebare, dar nedumerirea mea este alta, si anume: merg cu tramvaiul, cu autobuzul sau maxi-taxi si vad, cate o persoana, tanara sau mai in varsta, ca isi face cruce, atunci, imi dau seama, dupa acel semn, ca sunt in dreptul unei biserici, si spun si eu in gand "Doamne ajuta".
Problema este alta. Astazi, m-am uitat la immormantarea mareului artist Ion Dolanescu si am observat urmatorul lucru, ca enoriasii din biserica Sf.Gheorghe nu-si faceau cruce, si nu numai enoriasii, ci si soborul de preoti, nici macar la citirea "Sfintei Evanghelii", pe cand muritorii de rand, din afara acesteia, erau de o smerenie iesita din comun. Atunci, va intreb... nu inteleg... ce se intampla cu noi, in ce sa mai credem, sa credem numai in noi, sau nici in noi...nu...nu...asa nu se poate...
Eu cred in Dumnezeu, atat cat cred eu, si ma ajuta, dar astazi, am vazut, ca totul este altceva...nu mai scriu, ca nu vreau sa pacatuiesc, cu buna stiinta...

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Toti credem in ceva, este legat de spirit, de suflet.nu putem trai fara credinta, asa cum nu putem trai fara dragoste.toti avem acelasi dumnezeu indiferent ce forma ia numele lui, allah, elohim, dumnezeu."forma", nu cred (personal)ca are importanta, ca ne facem cruce cand vedem o biserica sau cand iesim din casa, ca ingenunchem cu fata la Mecca, sau clatinam capul in fata Zidului Plangerii.este mai important ceea ce simtim, ceea ce este in sufletul nostru si nu cum ne manifestam fizic.

6 răspunsuri:
mira
| mira a răspuns:

Uneori avem de-a face cu un gest reflex, alteori cu o teama de divinitate, iar alteori cu un fel de incercare de castigare a bunavointei ei.Trebuie sa ne acceptam unii pe altii. Apropo, ai vazut ce repertoriu rafinat si rascolitor, adecvat situatiei a avut orchestra "Lautarii"din Chisinau? Mira

| elena explică:

Draga Regla, nu este vorba, de iubirea lui Dumnezeu, daca iti faci cruce sau nu, eu intreb, de ce unii nu, si altii da... oare unii sunt destepti si prosti, sau mai prosti? Nu ma prosti cu un raspuns de genul acesta...

assiris
| assiris a răspuns:

Un proverb romanesc spune: Cite bordeie atitea obiceie. Fiecare se manifesta asa cum a invatat acasa, la scoala, pe strada, de la prieteni sau cum isi imagineaza. Nu exista o lege data in acest sens ca toata lumea care crede la un semnal de fluier sa faca un anumit gest. Important este insa cum cresi nu cum te manifesti in public prin gestica.

| Ben. a răspuns:

Sa crezi e una si sa faci tot felul de stramabaturi si scheme e alta.ritualurile si credinta sunt chestii distincte. dc eu nu fac ca un shaman eskimos nu inseamna ca nu am o credinta.adica dc faci crucea mai lunga esti mai credincios?

| sdafdfkdafkladjakl a răspuns:

Nu stiu in ce masura te iubeste Dumnezeu mai mult daca iti faci sau nu cruce intr-un moment.

| CristianD12 a răspuns:

1. Vezi ca ispita trebuie sa vina, si Hristos atentioneaza ca VAI! de cel prin care vine ispita. Cred ca tocmai ai fost victima ispitirii... Important e sa o tai sa nu creasca ca apoi sa te sufoce si sa cazi. Fiecare va da seama pentru el (si pentru cei ispititi de el) in fata aceluiasi Stapan Judecator. Daca te ispitesti a judeca de ce unii fac si altii nu, cine esti tu ca sa judeci pe sluga altuia? citeste capitolul 14 din Epistola catre Romani, versetul 4 (ai linkul aici http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=70&cap=14 ) iar daca ai timp recomand si cap 12 si 13 ca sa ai continuitate.
2. Dar daca El nu te-ar mai ajuta? ai mai crede? Aminteste-ti de Iov sa vezi cate (si ce fel de) ispite a taiat (invins)... si noi ne cramponam de nesimtirea unora? "Sa nu fie!"
Sa auzim de bine!