| schlau a întrebat:

Sal TPU.Am si eu o problema.Ne-a predat la scoala expresii( la mate-clasa a 8a) si nu le inteleg, iar prof. nu imi explica:"Ce vrei sa-ti explic, parca ai invata tu!"Asa spune la toti colegii.Ne-a dat di teme si mi-e rusine sa merg nu ea nefacuta. Explicati-mi si mie cum se rezolva-atat-:

E(X)= x+1 x-1+1 x+2xpatrat/ xpatrat +2x+1
( ----- + ------ - --------------) / ----------------------
x-1 x+1 1-xpatrat x(la a treia-)x.

va rog. dau funda. explicati-mi

Răspuns Câştigător
| kitty_9379 a răspuns:

Expresiile se calculeaza reducand termenii astfel incat sa ajunga la o forma cat mai simpla.
Nu am inteles exact expresia ta pentru ca am impresia ca ai uitat sa pui niste semne si paranteze.
In general cand ai o fractie incerci sa dai factor comun sau sa restrangi acolo unde ai formule de calcul prescurtat sau ecuatii de gradul 2 pentru ca mai apoi sa poti simplifica sus cu ce ai jos.
Tine minte ca nu poti simplifica decat daca ai inmultire si sus si jos, de aceea e nevoie de ce ti/am explicat mai sus.
Adica daca ai de exemplu E(x)=x+1/xpatrat +2x+1 expresia va ajunge E(x)=x+1/(x+1)(x-1)=1/x-1 pentru ca am simplificat pe x+1.
Daca nu e fractie pur si simplu calculezi reducand toti termenii de acelasi fel, adica x cu x, xpatrat cu x patrat etc.
Inca ceva: daca iti da o expresie si dupa iti cere de ex E(2) inlocuiesti pe x cu 2 sau ce nr ai tu.

Sper ca ai inteles. Daca nu ma poti intreba. happy

3 răspunsuri:
| Vitalie a răspuns:

Bună.
Nu ştiu câte persoane care chiar se pricep la matematică vei găsi aici, dar îţi propun să intri pe www.matefizica.com , unde te aşteaptă mai mulţi profesori de matematică şi fizică.
Înregistrează-te şi postează problema ta în categoria potrivită şi vei primi în cel mai scurt timp rezolvarea şi răspunsul.
(Ei pun accent pe calitate şi cunoştinţe, aşa că încearcă să scrii cât mai corect şi mai exact conţinutul problemei, cu titlu sugestiv, etc)

| schlau explică:

Vedeti ca este o fractie.Doar explicati

| anonul a răspuns:

Va trebui sa mergi cu ea nefacuta, oricum ''Ce vrei sa-ti explic, parca ai invata tu!'' asta e o atitudine mizerabila, ar trebui sa le spui parintilor sa o reclame, vezi cum sunt nesimtitii, isi dau importanta si vor respect, un trai decent, cand ei refuza sa predea, cand eram pe a 8a imi dadea niste definitii fara sa le explice, si normal...veneam cu tema nefacuta, dar oricum lor nu le pasa daca aveai tema facuta pentru ca odata la 2-3 saptamani dadea test si bineinteles ca nu stiai asa ca ramaneai corigent si vara te treceau "pe mila" eu nu aveam nevoie de mila daca mi-ar fi explicat ceva sad