| SallAll112 a întrebat:

Sall!

Ba deci eu nu mai suport romana. Mi se pare cea mai inutila materie. Pe strada nu te opreste nimeni sa te puna sa analizezi ceva, sau sa iti dea un text si sa spui ce opera e. Poti invata si din carti cum sa te exprimi, sau cum se scriu anumite cuvinte. Multumesc orei de limba romana ca m-a invatat sa citesc,atat. Sa nu mai vorbim ca se considera una dintre cele mai importante materii (poate cea mai importanta). Eu as merge pe idea ca cele mai importante sunt matematica, fizica, chimia si limbile straine. De ce le consider pe acestea? Deoarece iti dezvolta gandirea, si crede-ma ca ai nevoie de asa ceva. La romana nu cred ca ti-o poti dezvolta avand in vedere ca e mai mult de tocit. Limbile straine sunt printre cele mai importante, deoarece nu cred ca mai e viitor in Romania. Daca va ganditi ca e important sa va cunoasteti limba materna...pai, nu o vorbiti deja? Eu consider ca multora le place deoarece nu trebuie sa gandeasca cum e la matematica. Treziti-va! Trebuie sa ne dezvoltam gandirea si logica. Fara mate nu ar mai fi internet si toata tehnologia de care ne bucuram noi astazi. Asa ca intrebarea mea este: De ce trebuie eu sa invat la scoala limba si literatura romana?

17 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Invata chineza!
Chinezii iti vor explica de ce invata EI limba romana!
tongue

| whatevernvm a răspuns:

Intr-adevar, matematica ma ajuta mult in viata de zi cu zi, o folosesc in fiecare dimineata sa-mi numar degetele de la picioare sa vad daca mai sunt acolo

| AFR81 a răspuns:

Acum stii care e treaba, intra in ecuatie subiectivismul. Chiar daca mie mi se pare complet gresita, complet eronata si fara niciun temei conceptia ta, nu pot sa te contrazic pentru ca fiecare are propria parere.

| Hemera a răspuns (pentru AFR81):

Eu te sustin 100% Desi e obiectiva parerea, dupa cum spui, mie mi se pare ca vede doar partea goala a paharului.

| Hemera a răspuns (pentru AFR81):

Nu am de gand sa ma apuc sa-ti tin predici sau sa te contrazic.
Totusi o sa iti dau un exemplu, al meu. Din ce zici cu analize si restul observ ca esti prin generala.Probabil de aia vorbesti asa.Fiindca in generala toti profesorii de romana sunt niste draci, dar pot paria ca nu ai trecut prin ce am trecut eu.Am avut diriginta de romana-franceza.Ce crezi, minim 5 ore de romana pe saptamana.Pardon,gramatica,literatura din greseala o data sau de doua ori pe luna. Si datorita acestei activitati pe care tu o consideri inutila la liceu, in patru ani ca abia ce l-am terminat, nu a gasit la mine profesorul vreo greseala de exprimare nici in scis si nici la raspunsurile orale care erau adevarate examene-am vazut asta la competente- sau de ortografie si punctuatie.Ti se pare nimic? Cand faci orele cu un profesor renumit pentru exigenta te asigur ca nu-i de glumit.Acelsi profesor care mi-a mancat zilele in liceu la propriu m-a ajutat prin materia pe care tu o consideri "o aberatie" cum ar zice profu de mate sa imi dezvolt mwmoria, gandirea rapida si atentia distributiva. Ai zice ca astea se invata doar la mate, ei sa stii ca nu. Totusi toate astea sunt valabile doar daca nu ai genul ala de profesor care iti da oagini intregi de tocit cum zici tu ca merge la romana. Cand trebuie sa te descurci singur nu mai tine treaba cu tocitul.
O sa vezi tu mai incolo despre ce vorbim atat eu cat si cei ce au mai raspuns. Nu de alta, dar am citit tot si nu prea te sustine lumea.
Eu zic sa mai astepti vreo trei ani pana sa te revolti asa pe ceva ce nu intelegi, fiindca pana atunci poate te maturizezi putin si vezi altfel lucrurile. E ciudat cum un lucru pe care il urasti ajunge sa-ti placa si sa inveti de placere sau chiar sa-ti salveze bac-ul fiind materia la care iei cel mai usor macar nota de trecere.
Pana atunci analizeaza-ti putin variatele si gaseste varianta corecta. E o problema simpla de logica. Daca esti asa bun la mate cum zici o rezolvi usor. happy

| K0sti a răspuns:

Pai uita-te pe TPU si o sa-ti raspunzi la intrebare...

| OoBunnyoO a răspuns:

Mi se pare aproape amuzant ca limba romana ti se pare inutila, dar limbile straine nu. Este important sa iti cunosti limba materna, pentru ca pe asta se pune baza invatarii altor limbi. Daca tu nu stapanesti bine limba materna, nu vei putea stapani niciodata foarte bine alte limbi, in mare parte pentru ca gandirea ta lingvistica si partea ta a creierului care se ocupa cu dezvoltarea si procesarea informatiei lingvistice, nu va fi bine dezvoltata.

Iar apoi, daca toata lumea va gandi ca tine, intr-o suta de ani, nu ne-am mai intelege.

Gramatica este importanta, in mare parte pentru ca daca o inveti logic, nu vei uita niciodata sa scrii corect. Poate nu ai tu profesori buni, dar limbile straine si scrierea corecta este destul de logica. Multi copii vor uita care este diferenta dintre "sa" si s-a", daca nu invata logic de ce o varianta are cratima si una nu.

Pe de alta parte, cand un individ nu se poate exprima cum trebuie si nu stapaneste o chestie atat de banala isi pierde din credibilitate. Nu prea iti vine sa crezi ca are capacitatea necesara sa faca o facultate sau sa stapaneasca niste cunostinte mai abstracte, pentru care a fost nevoit sa piarda ore in sir si sa invete, cand el nu a putut sa dedice o ora sau o jumatate de ora, invatarii limbii materne. Daca nu intelege limba universitara? Daca nu se exprima cum trebuie atunci cand le explica celorlalti?

Si nu in ultimul rand, gandirea logica si limba au ambele loc in cortexul frontral si prefrontal. Toate conexiunile care tin de gandirea complexa si limba au loc acolo. Iar partea respectiva a creierul se antreneaza in urma acestor procese. In cazul acestui tip de gandire, nu exista parti separate in creier care sunt dedicate gandirii logice si gandirii lingvistice. Acelasi neuron care s-a aprins in urma intelegerii unei metafore se poate aprinde si in cazul rezolvarii unei probleme matematice. Diferenta o face ca in primul caz se va aprinde impreuna cu niste neuroni, iar in al doilea caz se va aprinde impreuna cu altii. Daca insa, daca neuronul ala nu se aprinde niciodata in primul caz, din cauza lipsei dorintei tale de a ti-l exersa, s-ar putea sa nu se aprinda niciodata nici in al doilea caz. Conexiunile noi sunt bazate pe informatiile stapanite foarte bine, reprezentate de lagaturile foarte puternice dintre neuroni. Abia atunci cand sunt stapanite foarte bine, se vor crea si alte legaturi.
In concluzie, biologic vorbind, nicio informatie nu este complet inutila.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca unii vor sa invete sa se exprime frumos, ce te doare pe tine? Iar regulile de scriere nu se invata citind, nici macar tu nu ai invatat cum sa pui cratima citind ''Alba ca Zapada'' fiindca si romana se invata ca matematica - logic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Te simt frate

| NH4OH a răspuns:

Bună.
Tot ce ai scris acolo este din punctul tău de vedere. Pentru mine, româna a avut un rol foarte important. Pe lângă faptul că am fost obligată să citesc, am fost obligată să învăț tâmpeniile alea pe care le numești tu. Când mă stresa profa, nu îmi plăcea, trebuia să fac ceva și să le învăț cu toate că mi-a fost silă pe moment. În spatele acestor " chinuri " că altfel nu le pot numi, mi-am dat seama că mi-am dezvoltat memoria ( la mine, cea vizuală. Practic stateam 10 minute sa fotografiez o pagina intreaga si mi-a priit și îmi va prii în continuare ) și logica pentru că așa reușeam să fac față, analizam, mă gândeam puțin logic și gata, răspuns corect. Prin logică rezolvam și problemele la mate și fizică.
Nici matematica, fizica și chimia nu sunt foarte importante, doar dacă vrei să lucrezi în domeniu ( chimist, inginer, în it etc ). Chimia este singura pe care nu o înțeleg, însă fizica și matematica da. Pe moment mă descurc, dar pentru că nu îmi place să lucrez la ele, le uit și nu îmi mai pasă. Probabil așa ești și tu cu limba română laughing
Prea puține persoane se pricep și le și plac aceste 2 ramuri : realul și umanul.
Cei mai mulți se descurca mult mai bine la una.
Da, și limbile străine sunt foarte importante, dacă ai ambiție și un profesor de Doamne ajută care nu stă și își dă toată ora cu cremă pe mâini și stă pe telefon.
Mai sus, eu ți-am enumerat cum a stat pentru mine limba română la școală și cum stă, în continuare. Așa a fost pentru mine, asta simt. Nu este nimic îngrijorător că ție nu îți place. Ah, și prin operele alea am învățat să mă exprim și să creez singură un concept propriu după ce model mi-ar fi dat profa. Mereu îmi plăcea să schimb, mai și uitam ce-i drept. Și așa am ajuns aici, să mulțumesc acelor lucruri. Să nu uităm că trebuie să știm limba română ( propozițiile incidente, diatezele, timpurile și modurile verbale, pronumele și CAM TOT ) pentru a ne fi mai ușor de învățat o limbă străină. De fapt, nu mai ușor. De A FI POSIBIL să înveți o limbă străină pentru că fără a ști limba română și toată povestea ei nu o să te descurci. Limba română implică și logica, mai ales când analizezi fraze ( când P1 are o rămășiță în capătul frazei, mai are alta și pe la mijloc, ajungi să disperi mai ceva când vezi o problemă de matematică ) laughing
Baftă!

| Bisbiavatar12 a răspuns:

Limba o vorbim deja, dar cu niste cuvinte de baza sa zic asa. Si te poti exprima gresit, tu crezand ca ai spus un lucru corect. Depinde pe ce te bazezi, du-te la profesorul tau de romana si intreaba-l care e rostul, sa iti spuna el.

| GabrielICG a răspuns:

Toti 12 ani de scoala sunt inutili happy dar nahh... stiu ca nu e o opinie populara dar asta e laughing

| takemyword a răspuns:

Salut. Limba romana iti poate dezvolta gandirea mai mult decat crezi, ideea in orele de romana din scoala ar trebui sa fie sa te invete pe tine sa faci o analiza si sa iti exprimi corect parerea despre ceva. Eseurile si textele argumentative ce se fac in scoala nu ar trebui nicidecum tocite, ci ar trebui ca fiecare elev ce studiaza limba romana sa fie capabil sa scrie de unul singur asa ceva, capabil de a se exprima coerent si de a arata ca e o fiinta rationala care gandeste.
Eu nu am patit sa ma opreasca cineva pe strada nici sa imi ceara sa ii calculez suprafata de pamant din gradina, cum probabil n-o sa iti ceara nimeni nici sa analizezi un text. Analiza textelor in general te invata sa vezi mai departe de cuvinte, lucru util in viata de zi cu zi si folosit in comunicarea cu oamenii din jurul tau. Desi spui ca stiintele exacte au o importanta atat de mare, dupa felul in care ai scris toate lucrurile acestea aici, ma indoiesc ca esti un student pasionat al acestor stiinte, mi se pare mai mult ca folosesti un argument vag in favoarea celorlalte materii ca sa arati cat de "inutila" e limba romana. In fine, ce vreau sa spun e ca toate au intr-un fel rolul lor (exceptand religia, evident) si ca daca vrei poti sa le folosesti pe toate cumva in folosul tau, pentru a te dezvolta pe tine, chiar daca urasti literatura. Iti spun din experienta, eu am urat orele de romana in liceu, si inca imi amintesc cu groaza de ele. happy

| SallAll112 explică:

Vad ca nu ati inteles.

| Lusiana_Rusu_1999 a răspuns:

Desi pare inutila limba romana este mai mult decat importanta poate ca nimeni nu te va opri pe strada sa te puna sa analizezi insa ai nevoie de toate astea...
Te vor ajuta mult!
Fara aceata materie o sa iti da.i seama ca peste tot se vorbeste gresit... De ce trebuie sa analizezi? E pentru tine, e bine sa stii ce exprima si ce inseamna acele cuvinte pe care tu le folosesti zilnic.
Este foarte importanta! Sa spunem ca trebuie sa studiezi o alta limba straina si aici va trebui sa stii sa analizezi, sa stii ce inseamna fiecare cuvant pe care il pronunti, sa intelegi ca exista cuvinte cu intelesuri diferite dar care suna la fel...Si limba romana iti dezvolta vocabularul si gandirea.
Poate ca matematica, fizica, chimia si multe alte materii sunt importante insa si limba romana conteaza

| Deeahh a răspuns:

Este important sa invatam limba romana, deoarece trebuie sa stiim de unde provenim, de unde am luat nastere, cum ne-am creat si de ce este important sa stiim limba romana, un om care nu stie limba romana nu se poate numii Roman!
Deci, inveti limba romana pentru
A sti foarte bine literatura..sa citeste correct, sa-ti dezvolti vocabularul
Sa vorbesti correct.
Si celelalte materii sunt importante dar si limba romana are importanta ei in educatia tuturor.

| KateLupulAlpha a răspuns:

Limba romana te ajuta la anumite chestii cum ar fi: sa vorbesti, sa scrii, sa fi traducator bine asta necesita si limbi straine, sa ajungi la un liceu bun sau facultate bine stiu ca nu te ajuta fooarte mult dar nu trebuie sa o urasti