| emily098 a întrebat:

Sall, se face rezumat la poezie? daca da cum?
funditahappy happy

Răspuns Câştigător
| aleahimk a răspuns:

Buna! Nu se face rezumat, ci comentariu. Acesta consta in precizarea relatiei dintre titlu si restul poeziei, in precizarea valorilor expresive ale figurilor de stil si/ imaginilor artistice, universul poetului ( incadrarea intr-un anumit curent literar); de asemenea se valorifica sentimentele poetului, elementele simbol ( in cazul curentului literar simbolismul).

3 răspunsuri:
| 7QA3 a răspuns:

Rezumatul la poezie se face numai daca poezia este opera epica. E un rezumat obisnuit, la fel ca cel facut unei povesti.

| aleahimk a răspuns:

Uite si un model, oarecum mai diversificat, de comentariu al unei poezii. Imi place George Bacovia, asa ca aleg poezia,, Gri ".
Prima strofa, cu rol de incipit, debuteaza cu substantivul,,plans " ce ne introduce intr-o atmosfera trista, monotona, sufocanta. Din campul semantic predominant se desprinde tema mortii, iar universul creatiei poetului se contureaza prin motivele literare :,, plumbul ",,,iarna ",,,corbii",,,singuratatea".
Tema mortii se desprinde din simbolul,,plumb " ce reflecta apasarea sufleteasca.
La nivel morfologic, vrbele la perfectul compus,, s-a lasat ",,, si-am aflat ", completeaza peisajul trist, apocaliptic. Conjunctia adversativa,,iar" rastoarna situatia, da senzatie de sufocare si spaima existentiala. eul liric isi face simtita prezenta prin pronumele,,mi " si verbul,,am aflat ", lirismul fiind subiectiv.
La nivel stilistic, personificarea,,plans de cobe pe la geamuri se opri " si metaforele,,plumb de iarna " si,,zarea de plumb " creioneaza lumea eului liric, plina de durere. Imaginea vizuala,,i-auzi corbii " si cea cromatica,, ninge gri " indica peisajul citadin, solitar.
La nivel fonetic, asonanta sporeste muzicalitatea si incadreaza textul in lirica simbolista.

Daca mai doresti raspunsuri in legatura cu limba romana - poezie, text liric, epic, proza - ti le pot da cu placere. happy

| alexxu07 a răspuns:

Nu se face rezuma se face comentariu in care incluzi tema, semnificatia titlului, prozodia rima, ritm, msura figurile de stil si imanigile artistice