| iInfinityDarkness a întrebat:

Sall TPU,cum se determina suma masurilor, a masurilor si a numarului de laturi ale unui poligon.Dau funda +vot.Nu este tema.

Răspuns Câştigător
| Giorgiana_Sabina_1997 a răspuns:

Raspunsul pe care l-ai primit nu se refera la unghiurile propriu zise ale poligonului ci la unghiurile la centrul cercului in care inscrii poligonul regulat. Exista poligoane care au masura unghiurilor mai mari de 90 de grade iar unul dintre ele este hexagonul regulat, ce are 6 unghiuri a cate 120 de grade fiecare. exista o formula de calcul a sumei masurilor unghiurilor intr-un poligon in functie de numarul de laturi, si anume: 180*(n-2), unde n reprezinta numarul de laturi ale poligonului. Pe baza acestei formule poti rezolva foarte simplu problemele mentionate happy

4 răspunsuri:
| corolav a răspuns:

Întrebarea ta nu este clară. Nu ştii ce vrei. Încearcă să reformulezi.

| iInfinityDarkness explică (pentru corolav):

Am 3 probleme pe care le-am gasit intr-o culegere:
1.Determinati suma masurilor unghiurilor unui poligon cu:a.6 laturi, b.10 laturi, c.17 laturi
2.Determinati masurile unghiurilor unu poligon regulat cu:a.6 laturi, b.10 laturi, c.15 laturi
3.Determinati numarul de laturi ale unui poligon regulat cu masura fiecarui unghi de:a.108 grade, b.120 grade, c.150 grade, d.172 grade.Si sa vrea sa stiu cum se rezolva asemene aprobleme.Ma poti ajuta?

| corolav a răspuns:

Păi, domnişoară, de la textul dat prima oară la cel de acuma e mare diferenţă.
Cel mai mic poligon este triunghiul ( are trei laturi) iar suma unghiurilor sale este ( întotdeauna ) de 180 de grade.
După triunghi urmează patrulaterul ( care are patru laturi).
De la acest patrulater, toate celelalte poligoane, de la 4 pînă la o infinitate de laturi ( deci care tind spre a deveni CERC) suma tuturor unghiurilor este 360 grade.
Poligonul, oricîte laturi ar avea are şi tot atîtea unghiuri.
4 laturi = 4 unghiuri; 5 laturi = 5 unghiuri; şamd.
Se pot măsura unghiurile numai în cazurile poligoanelor regulate.
Dacă poligonul are 4 laturi unghiurile vor fi de 360 : 4 = 90 grade.
Dacă are 5 laturi se numeşte pentagon ( penta = 5) şi unghiurile vor fi de 360 : 5 = 72 de grade.
Şi aşa mai departe.
Punctele 1 şi 2 sînt aproape identice.
Punctul 3 este imposibil sau o "capcană".
NU există poligon regulat care să aibă unghiuri mai mari de 90 de grade. Cel mai mic poligon, pătratul, are unghiurile de 90 de grade.
Cu cît numărul laturilor este mai mare cu atît măsura unghiului este mai mică.
Cum am spus şi mai sus, se împarte 360 de grade la numărul de laturi şi afli valoarea unghiurilor.
Asta e tot!
Sănătate!
În altă ordine de idei...
Tu nu ai manual de geometrie? Nu ai făcut lucrurile astea la şcoală?
Eu le-am învăţat în urmă cu 55 de ani. Tu cînd ai trecut prin această materie?

| David_Laurentiu_1960 a răspuns (pentru corolav):

Suma Sn a măsurilor unghiurilor unui poligon convex cu n laturi:

Sn = (n - 2)×180°
-triunghi: numărul laturilor este 3; Sn=(3-2)X180°=180°
-patrulater: numărul laturilor este 4; Sn=(4-2)X180°= 2X180°=360°
-pentagon: numărul laturilor este 5; Sn=(5-2)X180°=3X180°=540°
-hexagon: numărul laturilor este 6: Sn=(6-2)X180°=4X180°=720°
-...
-poligon: numărul laturilor este (ales aleatoriu) 12: Sn=(12-2)X180°=10X180°=1800°

Se pare că dumneavoastră sunteți prieten bun cu domnul Alzheimer. E cazul să vă abțineți în a mai îndruma copiii și poate vă abțineți și de la comentarii răutăcioase.

| corolav a răspuns:

Văd că a fost mai uşor de învăţat să fumezi decît să ştii despre poligoane şi unghiuri.
Vai de capul vostru, şcolari!