Scrii 1pe langă 46 minus 4 supra 90, apoi introduci întregii în fracție şi rezultă 132 supra 90, simplifici cu 2 şi rezultă 66 supra 45, mai simplifici cu 3 şi rezultă 22 supra 15
Dragi prieteni, și 1, 46 este o fracție ( mai exact un număr fracționar zecimal).
Partea proastă este acest RzV99 nu știe acest lucru. Pentru că de fapt el cere să i se transforme acest 1, 46 într-o fracție ordinară.
Mai mult de atît...
Nici nu a priceput ce i s-a spus. Eu am curaj să pun pariu pe 1.000 de lei că dacă va fi întrebat, de către profesor, cum a rezolvat acest banal exercițiu, el nu va ști și n-ar fi exclus să ia chiar un 3 sau 4.
Plus că toate răspunsurile sunt tare anapoda.
Un fel de a te scărpina la urechea stîngă cu mîna dreaptă.
De ce așa?
Răspunsul e de o simplitate strigătoare la cer.
Sancta simplicitas!
Numărul se înmulțește cu 100 ( adică se mută virgula spre dreapta cu două cifre) și se va împărți la 100.
Deci fracția va fi 146/100.
Că ulterior se mai și poate simplifica, asta e altceva.
(146-14)/90 - adica se scade ce nu e in paranteza, si pentru numarator 0 pentru ce e in paranteza, daca erau 2 numere puneai 2 0-uri, si 9 pentru ce e in afara ei, dar sa fie dupa virgula. Sper ca ai inteles ceva .
Pai ai un intrg si o fractie: faci ce ai dupa virgula minus ce nu e in perioada: vine 46-4=42. Totul supra un noua, pentru ca ai un numar in interiorul perioadei si un 0, pentru ca ai un numar in afara perioadei. Vine 1 intreg si 42/90, bagi intregul in fractie, stii cum sper. Sau cel putin asa imi amintesc eu ca se rezolva, dar nu sunt sigur nu am mai facut asa ceva de 5 ani