Buna. Voi explica mai pe larg. Stii ca pamantul se invarte in jurul soarelui, la fel ca toate planetele din sistemul nostru solar. Toate sistemele solare din univers se invart in jurul unui punct numit centrul universului. Din cauza asta, toate stelele si planetele rasar dinspre est. Luna in schimb, mai face un lucru: se invarte imprejurul pamantului. Astfel, ea rasare intr-o alta pozitie in fiecare noapte.La luna plina, rasare la est. A doua noapte, la 1/30 (o treizeci zecime) catre vest. A treia noapte la 1/30 mai catre vest, si tot asa, pana la luna noua, care apare la vest.
Inca ceva. Luna nu rasare ca alte stele, ea fiind satelit. Ea poate fi pe cer chiar si ziua, doar ca nu o vedem din cauza soarelui. Dar cateodata, pana pe la ora 11.00 se mai observa pe cer. Alte dati, avem nopti fara luna. Totul din cauza ca si pamantul si luna se invart in aceeasi directie si uneori, ca si atunci cand te depaseste o masina in acelasi sens, mergi odata cu ea un timp.
Sigur ai incurcat punctele cardinale, cum a zis si tr3ig. E imposibil sa se schimbe sensul peste noaptea, sens care e la fel de cand lumea si pamantul
Http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090824060657AAoqWvb
Pana la urma am gasit singur raspunsul la intrebarea mea. Merit o funda.
Cred ca incurcasi tu punctele cardinale, rasasritu soarelui si a lunii este in functie de rotatie pamantului, si nu are cum sa rasara dinspre vest. cred ca vazusi tu soarele care apusa si ti se parul ca e luna,
Daca vrei sa vezi luna rasarind de doua ori din acelasi punct geografic trebuie sa iti iei un reper si s-o urmaresti din 29 in 29 de zile. Si atunci exista o diferenta de cateva grade deoarece pamantul isi schimba pozitia fata de soare iar, dupa cum stim, fata lunii este oglindita de soare.
Toate cele bune!
Bună ziua.
Luna, Selena, Diana etc, este în permanență în antiteză cu Soarele și Pământul.
Astfel când pe Terra este Lună Plină, Pământul este nou, Soarele este nou, și viceversa. În zilele senine
dar "fără lună" ( se subînțelege că satelitul natural este complet "eclipsat" de Soare, în faza de Lună nouă ), Lumina soarelui este mult mai puternică.
În spațiul acesta geografic Est European, momentele în care poate fi observat satelitul natural, ar fi acestea:
În primul pătrar, poate fi observată de la amiază până seara spre miezul nopții, chiar când apune teoretic.
În al doilea pătrar, după-amiaza până după miezul nopții.
În al doilea pătrar, Luna este luminată pe partea dreapta
Luna plina este vizibilă după apusul soarelui, sau înainte de apus - depinde de anotimp - toată noaptea, și în primele ore ale dimineții.
În ultimul pătrar, luna răsare undeva după miezul nopții și "apune" aproape de orele prânzului.
În ultimul pătrar, Luna este luminată pe partea stângă.
Luna noua, practic, se suprapune cu răsăritul soarelui, ambele dinspre Est.
În această fază, Luna se vede ca un inel rotund pe bolta cerească.
Luna, asemeni Soarelui răsare întotdeuna dinspre Est, niciodată dinspre Vest, Nord sau Sud.
Lumina Soarelui face imposibil de privit răsăritul lunii în anumite faze, în realitate se află în permanență pe bolta cerească.
La o adâncime mai mare sub nivelul solului chiat poate fi observată pe bolta cerească.
"Est", înseamnă "răsărit", "Orient".
Zi bună.
lafy95 întreabă:
anaadiaconu întreabă:
anaadiaconu întreabă: