Din culegerea "Eseul" le-am invatat pe majoritatea. Am mai folosit si cele predate in clasa si Internetul.
Eu nu am avut bani de carti asa ca m-am folosit de famouswhy.com; scrii pe google titlul operei si/sau autorul si apoi famouswhy si o sa iti afiseze linkuri cu comentariile care le cauti de pe acest site. de asemenea, explicatii foarte bune gasesti si pe blogul acesta http://dunastu.wordpress.com/......nterbelic/ la fel, intri pe google scrii titlul operei si autorul dau tipul comentariului si apoi langa dunastu. worpress si o sa-ti apara linkurile care iti trebuie pentru comentariu de pe site-ul respectiv; Nu uita sa-ti faci neaparat o structura universala pentru eseu (te poti orienta din variantele de bac pentru romana din 2009 care tot pe net le gasesti dupa liniutele alea de la subiectul 3 care trebuiesc rezolvate si gasite in eseul tau ca sa iei punctaj mare) ca sa iti poti organiza foarte bine informatiile si sa nu trebuiasca sa inveti pana te doare capul (prea tare). Nu te complica in detalii cu data si locul de nastere al autorului, cand a murit si s-a nascut sau cine stie ce prostii gen: cel mai smecher autor roman cunoscut vreodata de mintea romanului deoarece iti ocupi mintea cu informatii irelevante care chiar nu iti folosesc la bac. eseele nu le copia niciodata mot-a-mot pentru ca s-ar putea sa mai fie si greseli (internetul nu contine in proportie de 100% informatii calumea, iar daca nu stii sa le alegi e cam aiurea si unele sunt si foarte lungi si nu poti sa le tocesti 100%) ci incearca sa completezi acea schema universala pentru fiecare eseu de care ti-am spus eu mai sus (prin universala vreau sa spun ca schema aia poate fi folosita pentru orice tip de opera - poezie, roman, nuvela, teatru- si orice tip de subiect - viziunea despre lume - care e mai mult un comentariu general al operei respective, sa nu crezi ca e cine stie ce complicatie de eseu- sau caracterizare de personaj); de asemenea nu uita sa citesti rezumatele la toate operele si sa-ti alegi 2-3 scene semnificative(DIN CARTEA PROPRIU ZISA ca in rezumate nu le gasesti; fii atent la clasa sau cere unui coleg sa ti le zica) ca sa poti obtine punctaj calumea; pentru poezii, tine minte cateva figuri de stil sau imagini care reprezinta ceva pentru curentul din care fac parte sau pentru etapa de creatie a poetului; nu strica sa le inveti si pe de rost daca sunt scurte (gen plumb) ca o sa-ti fie foarte usor tie acolo cand o s-o transcrii frumos pe ciorna si o sa poti sa-ti faci comentariul ala pe textul poeziei calumea; Nu uita: din romane nu se invata fraze doar se "povestesc in mare intr-o fraza maxim 2" scenele reprezentative. Cat despre comedia lui caragiale trebuie sa tii minte ticuri verbale sau chestii de genul cand vorbesti de artificiile de limbaj/ tipurile de comic folosite; de asemenea, si la comedie trebuie sa ai scenele alea reprezentative... Spor la invatat si sa iei nota mare!
Materiale pentru diverse materii gasesti pe bacul.net.
Multi folosesc doua carti principale: "Eseul" sau "Cartea definitiva". Le vei gasi ori pe net, ori la librarii. Opinia mea: mult prea incarcate comentariile (detalii inutile), fa o schema pentru fiecare.