Inainte de 1960 s-a folosit sistemul de operare manual (cu bate, bastoane si alte scule).
Pentru boot-area motoarelor s-a folosit manivela.
Inainte de 89 au aparut primele SO pentru calculatoare: UNIX, Commodore OS, etc., urmate de DOS.
Eu am impresia ca faci misto! Aceasta intrebare ai mai pus-o pe 7 octombrie si ti s-a raspuns corect. Vezi ca asta se numeste spam si poti fi blocat sau sters contul!
Nu fac mișto am întrebat ce sisteme de operare se foloseau la căile ferate de exemplu sau la avioane ținând cont că în 1920 erau avioane și trenuri adică astăzi se cere permisiunea la turnul de control sa aterizeze un avion dar cum se proceda în anii 20'
Avioanele nu foloseau soft. Aveau giroscop, compas. Primul sistem de operare a aparut abia in 1950 (IBM) iar softurile care ajuta diferite aparate mult mai tarziu. N-ai citit ce link ti s-a dat? Pentru ce i-ar fi trebuit unui motor simplu un soft? Uita-te la bicicletele electrice si ai sa vezi ca nici ele n-au soft.
A mea are... Nu chiar a.i., dar pot face ceva setări.
Da! Sunt acelea care seamna cu motoscuterele si la cele simple dar smart. Dar eu ma refeream la astea: https://altex.ro/......3C275M7E5/
Sistem de operare se folosește la calculatoare.
Cum primul calculator electronic a apărut prin anii 1940, e clar că înainte nu se folosea niciun fel.
După aia... La început, cod mașină pe cartele sau benzi perforate.
In anii 40-50 ce spui nu erau sisteme de operatre.In 1901 glumesti
Ce legatura are un motor cu prefectura. Motorul functioneaza cu programe? Motorul functioneaza folosind curent electric, sau carbuni daca ne referim la cele antice, ori motorina aia e tot, nu are absolut deloc nevoie de programe de calculator, de pe unde le mai scoti, sau ce ai citit de te-a bagat in ceata asa de rau?
Cum puteau merge 2 trenuri pe rute feroviare, fara sa se izbeasca dar de telefoane nu ai auzit, de telegraf nu ai auzit?
Asa mergeau, din gara in gara exista telegraf, cand trecea trenul pe la respectiva gara, telegrafistul transmitea garii urmatoare, iar treburile nu circulau ca si masinile asa unul dupa altul, sa spui ca nu era timp sa se gestioneze.
Trenurile si astazi merg tot asa rar, nu vad ce problema ar fi fost de trebuia neaparat computer si programe de operare.
Trecea trenul prin gara mea, eu iti telegrafiam tie, tu stiai in cit timp ajunge la tine, stiai de la gara din partea opusa daca vine alt tren si stiai pe ce linie sa le pui, semnalizai treului, sau il treceai pe stii si eu ce linie.
Astea is chestii de nivel gradinita, nu vad in asta o intrebare.Aia da trenurile erau operate de sisteme de operare, asa este ai dreptate, era un fochist care baga carbuni in cazan si altul care manevra trenu, astea erau sisteme de operare ale acelui tren sau motor lucru manual si vizual, inainte de intrare in gara vedeai semnale si stiai ce trebuie sa faci, incetineai ca oricum urma sa opresti in gara.
Daca un tren ajungea in gara si altul era pe traseu, el astepta sa soseasca acel tren, totul se facea cum am spus manual de catre oamenii, ei erau sistemele de operare.
Pai și la avioane cum făceai că astăzi se cere permisiunea la turnul de control când se dorește aterizarea forțată a avionului dar în anii 20' de exemplu cum se proceda? Că din câte știu avioanele de atunci nu puteau transmite mesaje telegrafice din cauza înălțimii...ia să te văd ce răspuns mai dai?
Pe atunci avioanele nu zburau ca mustele astazi erau rare, nu trebuia sa comunice cu nimeni, mergeau cum vedeau, iar daca erau mai multe se semnaliza de la sol cu diverse steaguri, semne, lumini, fum etc
In anii 20 nici nu erau aeroporturi civile, adica transport de calatori, erau doar militare si transport marfa Lumea inca calatorea cu vapoare.
Desi aparuse radioul, unia bagase si in aeropurturi, si in avioane, dar comunicarea nu era una foarte buna, radioul era la inceputuri.
Intre aeroporturi se folosea inca telegrafu, dar pilotii asa mergeau pe chestii vizuale, ce vedeau, simplu.
Ia sa ma vezi adica ce sa vezi? Trebuie doar sa gandesti, De ar fi fost aia de atunci ca tine, chiar ca nu mai iesea nimeni din casa
Ca idee, cati ani ai?
Nu contează câți ani am cert e că m-am născut la țară și acolo ioc tehnologie primul telefon smartphone ca idee mi l-am cumpărat acum 2 ani (asta nu din cauza că ai mei o duceau prost cu banii din contra chiar amândoi părinți au serviciu și fac naveta in fiecare zi la oraș ci mai degrabă din cauza că au vrut să mă țină cat mai mult distanțat de lumea tehnologiei si PC -ul îl primeam tot cu porție adică gen de la 5 la 5:30 ai voie sa te joci și nu chiar nu glumesc chiar așa era aveam voie doar 30 de minute pe zi in ideea in care alti colegi de ai mei se jucau cu orele pe PC GTA și multe alte jocuri ) acum înțelegi de ce pare că sunt atât de "încuiat la minte ...pai eu prima data când am văzut un Samsung Galaxy S24 am crezut că e fake nici nu credeam că cu un telefon poți fotografia luna...
E bun, inseamna ca ai avut parinti prea, nu mai zic cum.Dar ca idee si eu sunt pentru fara telefoane la copiii, la scoala.Ce inseaman aia sa dai la copil de gradinita telefoane? Sau elevii la scoala merg acolo cu telefoane.
Daca le dau parintii telefoane, atunci cand intra in scoala, telefoanele sa li se opreasca la toti, cand pleci ti se da telefonul, ia de aici, cit timp stai la scoala, este o institutie publica trebuie sa ai respect, pe strada si acasa la tine fa ce vrei.
Legat de parintii tai, as putea sa zic ca au fost prea exagerati, oricum nu au rezolvat nimic interzicindu-ti sa nu ai, sau sa folosesti astea.
Dar chiar de nu ai avut tu, tot ar fi trebuit sa vezi, sa citesti, banui sa citesti carti, ziare nu iti interziceau corect?
Parinti cred, sau unia din ei, daca interzic ceva copiilor gata, or sa devina mai buni.Gresec, parintii daca vor ceva bun pentru copiii lor, nu sa le interzica chestii ar fi trebuit, ci sa ii controleze.
Ai fost la scoala, ce ai invatat? Ia zii ce lectie ai facut, sau ce ati facut acolo?
Asata ar trebuie sa faca, si asa ar vedea daca copilul lor invata ceva, daca profeosrii ii invata ceva.
Daca ar vedea, da uite invata e ok, atunci da joaca-te, foloseste calculatorul.
Interzcind ceva, fara sa stii daca copilul tau invata ceva, mai rau faci nici no sa ajunga sa faca si sa stie ceva, nici sa foloseasca ceva produse de astea, or sa rada de el aia de gradinita.
Nu trebuie sa interzici, trebuie sa cauti sa invetii copiii cu de toate, fara sa faca excese.
Eu am telefoane dar nu le folosesc, adica doar sa sun, sa dau ceva mesaje si cam aia e tot, dar am iPhone insa folosesc doar pentru ce am spus.
Pe net folosesc calculatorul, asta doar cand sunt acasa, nu imi place sa stau pe telefoane, niciodata nu mi-a placut nu stiu de ce.
Dar asta nu inseamna ca nu stiu sa folosesc un telfon sau calculator, ori mai stiu eu ce alte dispozitive electrice, electronice.Ba stiu sa le mai si repar uneori dar de folosit mai usor.
Bine că nu întrebi ce software de grafică 3D s-a folosit pentru proiectarea piramidelor.
Ce software de grafică 3D s-a folosit pentru proiectarea piramidelor?
Extratereștrii) și creierul uman
Ion_Pusca_1978 întreabă:
User252426 întreabă: