| Curiosul999 a întrebat:

Salut, am o mare dilema deci care este treaba cu domnitorii din epoca medievală și domnia lor considerată "crudă", aici mă refer la Ivan cel mare al Rusiei, Vlad Țepeș, Mihnea cel Rău Alexandru Lăpușneanu de ce se spune că acești domnitori au fost cei mai cruzi? Am citit despre fiecare viața lor faptele etc dar oare chiar sunt adevărate? Adică chiar așa au fost daca da atunci asta înseamnă că și noi in ziua de azi suntem la fel? Teoretic da, că ne tragem din același neam, nu?

6 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Cronicile medievale românești au fost scrise la mănăstiri sau la curțile boierilor (marii cronicari fiind boieri și mari boieri la rândul lor). Domnii/voievozii, la care te referi tu, au luat măsuri împotriva marii boierimi pe fondul procesului de centralizare statală: le-au confiscat moșii, i-au mai tras în țeapă sau le-au tăiat capetele. Cronicile medievale fiind scrise de boieri au prezentat punctul lor de vedere. În cazul lui Ivan cel Groaznic a luat măsuri împotriva mănăstirilor și călugărilor.

| Curiosul999 explică (pentru gabicoo):

Da stiu a interzis ca manastirile sa dea bani cu camata...

| LisaJulie a răspuns:

Domnia imparatilor romani si a altor conducatori din Antichitate a fost de 100 de ori mai rea decat a acestor domnitor mentionati de tine! Majoritatea sunt romani si unul al Rusiei, sub nicio forma nu au fost cei mai cruzi! Daca ma intrebi pe mine cei mai cruzi au fost imparatii Chinei si ai Indiei, mult mai rai decat conducatorii europeni, rau a fost si regele Ioan fara de tara, Pedro cel crud, imparatul bizantin Andronikos

| LisaJulie a răspuns (pentru LisaJulie):

Rau pe vremea aceea inseamna a omori nevinovati, nu a opresa marea majoritate a oamenilor cum au facut-o multi

| Whitte a răspuns:

Domniile lor au fost "crude" pentru hoti, criminali, puturosi, etc. Pedepsele erau aspre pentru ca acele persoane sa nu recidiveze.
Regimul de azi le catalogheaza crude. Azi, infractorii merg la puscarie ca intr-un concediu de lux. Nu au acasa ce gasesc acolo. Si odata iesiti din puscarii se reapuca de violat, furat, omor.
N.B! Cei "cruzi" nu i-au iertat nici pe boieri. Orice infractor era egal in fata legii.

| Rizztheseballs6969 a răspuns:

Au batut oameni, si nu nu suntem la fel, eu de exemplu sunt un chill guy