Passe composse se formeaza asa
Verbul auxiliar avoir sau etre la prezent + participuil trecut al verbului de conjugat
Unele verbe se conjuga cu avoir si altele cu etre
Nu este o regula anume ca sa se conjuge asa
Cauta pe net lista verbelor care se conjuga cu etre si lista verbelor care se conjuga cu avoir.
Pai unde ai vazut ca mentir se conjuga cu etre? e tot si'ai menti.cu etre se conjuga verbele pronominale, verbele de miscare. iar mentir(a minti) nu e un verb de miscare sau pronominal, deci se conjuga cu avoir.
Perfectul compus sau passe compose se formeaza din prezentul verbului auxiliar „Avoir" sau „Etre" şi participiul trecut al verbului de conjugat.
Cu,, Etre se conjuga toate verbele la diteza reflexiva, pasiva si cateva vb la diateza activa-verbe de miscare.
Prietene, ai un mod de exprimare de ma doare capul. nu te supara dar de cat sa-ti explic(si banuiesc ca nu ai intelege pentru ca nici eu nu am prea inteles ce treaba are " si' "-ul ala acolo) mai bine iti dau un site de unde poti sa vezi conjgarile la toate timpurile de la toate verburile din franceza. nu trebuie de cat sa scrii verbul in casuta aia libera(sau daca ai chef sa-l cauti in lista). uite aici: http://conjf.cactus2000.de/index.fr.php
Am sa fac o completare : etre se foloseste si la verbele mourir sau naitre . [ a muri sau a (se) naste ]
Pentru ca un verb se conjuga cu avoire "j-ai tu as il/elle a" si unul cu etre "je suis, il est, nous sommes" bft