Despre Bugetul Familiei
Te-ai intrebat de multe ori cum de reuseste vecinul sa se descurce cu banii? Are o slujba unde nu castiga mai mult ca tine, iar daca aduni, in familia ta parca s-ar strange mai multi bani. Si totusi, lui ii merge bine – are masina noua, si-a dat copiii la scoli mai bune, isi face concedii chiar in strainatate... Lucruri pentru care tie nu-ti ajung banii!
Inainte de a cauta alte explicatii, poate ar trebui sa te uiti in ograda ta si sa te intebi cinstit – cat de bine iti folosesti banii? Sau, cum spunea o vorba din batrani, cat de bine chivernisesti banul?
S-au scris, se scriu si se vor mai scrie mii de pagini despre o tema care intereseaza pe toata lumea - cum sa-ti administrezi banii? Pare extrem de complicat, dar, in realitate, lucrurile sunt mai simple decat ti-ai imaginat. Trebuie sa ai in minte trei lucruri pentru a avea controlul banilor tai.
1. Ia o pauza si stabileste-ti bine obiectivele!
2. Controleaza-ti banii: lucreaza pe buget!
3. Construieste-ti acum viitorul: obisnuieste-te sa faci economii!
Bugetul te ajuta in deciziile tale, fie ca e vorba de a consuma, de a face economii ori de a investi.
Dar inaintea oricarei decizii trebuie sa stii cati bani ai si cati cheltuiesti, sa ai un buget. Bugetul este echilibrat atunci cand veniturile si cheltuielile sunt egale. Deficit apare atunci cand cheltuielile depasesc veniturile, iar excedentul cand veniturile depasesc cheltuielile.
Cuvantul STRATEGIE vine din grecescul "strategos", care inseamna "generalul care conduce o armata". Strategia de viata inseamna sa ai un plan, care sa arate drumul care duce la succes. Viata fiecaruia dintre noi este unica; astfel, strategia noastra trebuie sa coincida cu visele noastre.
Poate ca ni se pare ca banii sunt o inventie moderna. Banii au insa o istorie veche. La inceputurile societatii omenesti a fost trocul, prin care oamenii schimbau lucrurile care erau de valoare pentru ei: "Iti dau piei tabacite de mine pentru pestele pe care l-ai pescuit." Dar oamenii si-au dat rapid seama ca e nevoie de un alt mijloc de schimb cu care sa masuroare valoarea lucrurilor materiale. Astfel, s-au ales ca etalon metalele pretioase, aparand astfel monedele de aur, argint sau diverse aliaje.
Acestea au fost utilizate vreme de peste 2000 de ani.
Mai intai, sa facem cunostinta cu partile: in limbaj financiar, cel care ia banii cu imprumut se numeste debitor. Cel care a oferit banii cu imprumut se numeste creditor. Imprumutul (care se mai numeste si credit) are doua componente: principalul (suma propriu-zisa imprumutata), respectiv dobanda (sau costurile).
Si pe urma incepi cu:. In familia mea, tatal castiga X bani, mama castiga Y bani, eu sunt inca la scoala si atatia Z bani se duc lunar pe obiecte scolare.Pe urma faci un tabel, cu costuri si cheltuieli, sau cu bani pusi deoparte.
Funda?
BraiRotSkibidi întreabă: