Pana la implinirea varstei de 18 ani vei primi alocatia de stat indiferent de statutul pe care-l ai(elev, salariat, somer ). Abia dupa implinirea varstei de 18 ani Legea 61/1993 conditioneaza acordarea alocatiei de stat pentru copii de statutul (calitatea) de elev dar numai pentru elevul care nu repeta anul scolar:
"Art. 1
(1) Se instituie alocatia de stat pentru copii ca forma de ocrotire a statului acordata tuturor copiilor, fara discriminare.
(2) Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii toti copiii in varsta de pana la 18 ani.
(3) Alocatia de stat pentru copii se acorda si tinerilor care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau postliceal, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora.
(4) Tinerii prevazuti la alin. (3) care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical."
Nicaieri in Legea 61/1993(republicata) si nici in normele ei de aplicare nu este precizat ca dreptul la alocatie se pierde in cazul in care copilul/tanarul cu varsta sub 18 ani are un venit salarial.
Dreptul la alocatie inceteaza in una din urmatoarele situatii aratate la Art.16 din normele de aplicare ale legii(http://www.dreptonline.ro/......_2008.php)
"Art. 16
(1) Dreptul la alocatia de stat pentru copii inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare. Dreptul la alocatia de stat pentru copii inceteaza in una dintre urmatoarele situatii:
a) decesul copilului sau, dupa caz, al tanarului;
b) tanarul nu mai urmeaza cursurile liceale sau profesionale organizate in conditiile legii;
c) copilul cetatenilor straini sau apatrizi prevazuti la art. 1 alin. (2) nu mai locuieste in Romania.
(2) In situatia in care dupa incetarea dreptului sunt indeplinite din nou conditiile de acordare, alocatia de stat pentru copii se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii cererii."
Eu am 20 de ani si am luat alocatia pana in prezent am continuat studiile la seral pierzand un an in clasa a 9a cand am fost la ruta progresiva si in clasa a 10-a trecand la seral o repet, si eu inca primeam si dupa 18 ani ideea e ca acum am 20 si sunt si angajat si la seral
Plata alocatiei pentru copii este efectuata de catre Agentia pentru plati si inspectie sociala din judet. Agentia are un "Serviciu alocatii si indemnizatii" care functioneaza in primarie--- du-te acolo pentru lamurirea situatiei.