| JuSt222 a întrebat:

Salut am si eu o mare problema...

Dau bacul luna viitoare insa nu pot pur si simplu sa fac subpunctul 4 si acela cu combinari / aranjamente. Mai bine zis nu stiu cum sa gandesc genu asta de exerciti.

Multimea A :{1, 2,3...10] sa se determine numarul de submultimi cu trei elemente care contin elementul 1.

Aceste exercitii mii se par pur si simplu impsobile. Nu stiu cum sa le gandesc, nu le vad.

Ps! Nu doresc rezolvarea completa doaresc doar algoritmul de rezolvare, nu pur si simplu nu inteleg cum trebuie facute si ce trebuie facut.

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Combinarile numara submultimile. E modul in care poti combina un numar de elemente. Daca cerinta era sa se determine numarul de submultimi cu trei elemente ai fi avut combinari de 10 (sunt zece elemente in multimea principala A) luate cate 3 (submultimea este formata din trei elemente), insa nu imi cere asta, imi cere "sa se determine numarul de submultimi cu trei elemente care contin elementul 1. ", iar acel "care contin elementul 1" schimba tot algoritmul initial.

Practic submultimea noastra de trei elemente S: {a,b, c}, avea initial trei variabile: a, b, c, acum stim sigur ca unul din aceste trei elemente este 1, deci S:{1, a, b}, acum stim sigur ca
a, b≠1, deci a, b∈{2, 3...10} - noua elemente

Avem combinari de 9 (pentru ca noua multime in care iau valori a si b are 9 elemente) luate cate doua (pentru ca numai "a" si "b" variaza), iar asta este egal cu 36.

Practic formularea exercitiului este asa: "Sa se calculeze numarul de submultimi cu doua elemente ale multimii A care are 9 elemente.",

3 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Ar mai exista o metoda de rezolvare, ai putea calcula numrul total de submultimi cu 3 elemente dintre care sa le elimini pe cele ce nu-l conti pe 1.

Nr. total de submultimi cu 3 elemente este combinari de 10 luate cate 3, iar asta este egal cu 120.


Nr. de submultimi cu 3 elemente caare nu-l contin pe 1 este combinari de 9 (deoarece l-am eliminat pe 1 din multimea A si am ramas doar cu 9 elemente) luate cate 3, iar asta este egal cu 84.

Rezulta ca numarul de submultimi de 3 elemente care-ll contin pe 1 este 120-84=36

| anyry a răspuns:

Hai sa iti dau un exemplu :
Se apropie 1 martie, asa-i?
Imagineaza-ti ca mama ta/profesoara, etc primesc multe, multe martisoare.
Ea vrea sa poarte cate 3 martisoare in fiecare zi, din cele 5 lucratoare. Deci vo avea combinari de 5 luate cate trei.
Dar conteaza si care martisor poarta. In total avem 5 * 3 = 15 martisoare in total. Deci poate sa isi aranjeze martisoarele intr-o multime de feluri, pentru ca fiecare din cele 15 martisoare sunt diferite => aranjamente de 15 luate cate 3.

Deci ea poate sa isi aranjeze orfinea martisoarelor purtate cate 3 intr-o zi de - aranjamente de 15 luate cate 3 - ori. Iar combinari, poate sa combina mrtisoarele de atatea ori - combinari de 5 luate cate trei, insa aici nu mai conteaza si cum le aranjam. Ori pentru doamne, aranjamentul este mult mai important.
Combinarile au o valoare mai mica decat aranjamentele, cum e si in acest caz, daca se aplica la acceasi ''situatie'' ca sa zic asa.

| Inferno a răspuns (pentru anyry):

"Ea vrea sa poarte cate 3 martisoare in fiecare zi, din cele 5 lucratoare. Deci vo avea combinari de 5 luate cate trei. "

Daca ai "n" martisoare si porti in fiecare zi 3, si ai 5 zile, cate variante poti avea? Evident ca doar cinci variante.
In prima zi o varianta, in a doua alta varianta, in a treia alta si tot asa.

Iar combinari de 5 luate cate 3 nu da 5, da 10, prin urmare afirmatia ta este eronata. De unde naiba 10 variante, cand sunt evident doar 5?

Nu mai va hazardati sa raspundeti daca nu stiti nimic. Combinari de 5 luate cate 3, inseamna: "In cate moduri pot combina 5 elemente daca le iau in grupe de cate 3", iar nu "In cate moduri pot combina n elemente daca le iau cate 3 in timp de 5 zile."