1) Exemplele și vorbele ( cuvintele) profesorilor îi educă pe elevi ( sînt pilde pentru elevi.
2) Victoria ( triumful) să-l celebrezi înainte de război.
Pe undeva acest mic text parcă e puțin cam anapoda, dar el ar trebui înțeles aproximativ așa: Încrederea în victorie să o ai înainte de luptă, să-ți dovedești prin aceasta încrederea în forțele proprii, fără însă a exagera, fără a fi prea înfumurat.
Pe de altă parte el vine și să întărească, parcă, acel românesc proverbupă război mulți viteji se arată.
3) Dacii locuiesc în teritoriul de deasupra Dunării.
4)Din unde apare ( se arată) luna.
Treaba cu poziționarea verbului, de cel mai multe ori, la sfîrșitul unei propoziții, în limba latină, din p.d.v. al topicii, este o regulă care se învață de la primele lecții despre verb și nu înțeleg de ce ți s-ar părea ceva atît de neînțeles.
Așa e regula în limba latină, dupăcum și în alte limbi sînt niște astfel de deosebiri, față de limba română, d.p.d.v. al topicii.
În franceză și în limbile slave cu așezarea adjectivulu inaintea substantivului, la regle du si conditionel și forma negativă ( în limba franceză), două negații consecutive se constituie într-o afirmație și poate că încă multe altele.
1) Cuvinte exemplu de cadre didactice si elevi. 2)Inainte de război, canta triumful. 3)Dacii locuiau in țara de dincolo de Dunăre. 4) Din valuri, luna apare. sper ca te-am ajutat! funda?