Mare lucru reprezentarea! Deseneaza doua drepte paralele care reprezinta cele doua catenele ale ADN-ului--- capatul dreapta sus il notezi 3' iar cel de jos cu 5' ---capetele opuse ale catenelor( cele din stanga!) le notezi invers : sus>>5' si jos >>3'. Aceasta notare se datoreste faptului că, la acelaşi nivel, adiţionarea radicalului fosforic la dezoxiriboză este diferită (într-o catenă la poziţia 3’, iar în catena complementară la poziţia 5’)---rezulta ca cele doua catene sunt indreptate in directii diferite(sunt antiparalele)!
Apoi, in spatiul dintre cele doua catene "agati" cu cate o liniuta cele 10 baze azotate(purinice: A-adenina si G-guanina precum si cele pirimidinice: T-tiamina si C-citozina) --- dar NU oricum!
*Intotdeauna, A-adenina( de pe o catena) se leaga prin punte DUBLA de H-idrogen cu T-tiamina( din catena compementara)! --- deci, in desenul tau, de liniuta "agatatoare" a unei catene legi A cu doua linii de T din catena complementara.
* Intotdeauna, G-guanina ( de pe o catena) se leaga prin punte TRIPLA de H-hidrogen de C-citozina(din catena complementara)--- deci, in desenul tau, legi G cu trei liniute de C.
Si acum secventa de baze : pe catena de sus, respectiv catena 5'>3' pui bazele : A T T G C A T C G A pe care le legi cu doua respectiv trei liniute de bazele T A A C G T A G C T aflate pe catena de jos, respectiv catena 3' > 5'
Deci pe cele doua catene ai combinatiile: A-T; T-A; T-A; G-C; C-G; A-T; T-A; C-G; G-C si A-T
Daca doresti sa aprofundezi cunostintele despre acizii nucleici ( nivel clasa a XII-a ) poti citi asta : http://biologie12d.blogspot.com/......andra.html