In functie de cate zero-uri are numitorul(nr. de jos), atatea cifre ii iei numaratorului, pentru a le transforma in zecimale, de la dreapta la stanga.
Si invers: In funcitie de cate zecimale are nr, atatea zero-uri ii pui numitorului, care poate fi, in functie de numarul zecimalelor 10; 100; 1000; 10 000; 100 000; 1 000 000; etc.
Important:
! Liniuta de fractie inseamna impartire!
Si in exemplul tau:
2 supra 5 = 2:5 = 0, 4
Sau, alt exemplu:
9 supra 5 = 9:5 = 1, 8
Un An Nou minunat!
La fractia 2 trebuia sa ai jos la numitor (5) un nr ca 100;
___ 1000 ' toate acestea (nu mai siu cum se num.)
5 iar daca amplificam cu 2 ce rezulta ca =>
4
____
10 rezulta mai departa ca. ne da fractia trans. din
0, 4
Eu asa creed, cred ca nu confund situatia. asa cred ca e, daca nu m insel de mat. mea.
Multumesc frumos pentru raspunsuri si pentru timpul acordat, dar nu ati inteles in totalitate intrebarea, eu cu perioada stiu sa transform numai fractiile fara perioada uitasem cum, ca la numarul zecimal 0, 4 imi daduse 4 pe 10 dar am uitat ca se ajunge la 2 pe 5 prin simplificare si mi-a adus aminte o prietena si apoi zink caruia ii multumesc pentru raspunsul util care l-a postat, in conformitate i-am dat ei fundita caci am gasit in raspunsul ei exact obiectivul meu, desigur si celorlalti le multumesc pentru raspunsurile utile, in continuare sa ii ajutati pe ceilalti, Sarbatori fericite si numai bine!
Deathkiller multumesc frumos pentru timpul acordat si pentru exemplul tau folositor, toate raspunsurile sunt folositoare si le-as da la toate fundita, dar conteaza ca in sufletul tau sa simti ca ai facut o fapta buna ajutand pe cineva, fundele sunt doar simbolice, insa deja i-am dat fundita lui zink, sper ca nu te superi! UN AN NOU FERICIT! SARBATORI FERICITE TUTUROR! LA MULTI ANI!
Pai simplu stai sa-ti dau un exemplu:4, 6 este 4 pe 6 insa poti simplifica prin 2 si ai 2 pe 3 Funda?
Deci... cele cu perioada asa.de ex:0.(9). este 9pe 9.deoarece cate cifre are perioada atatia de 9 punem
Pai o fractie zecimala se transforma foarte usor in fractie ordinara uite asa:
de exemplu ai 0, 8=8supra10=4 pe 5
0,4= 4 pe 10
2 pe 5= 20 : 5 = 4 ( pentru ca se mai adauga un 0 )
iti dau un exemplu de fractie periodica:4 pe 3 = 4:3 = 1, 333...=1(3)
Sper ca te-am ajutat!
VanillaIce întreabă:
AdelinRO123123123 întreabă: