| Curiosul999 a întrebat:

Salut, dacă înainte toate cărțile erau în alfabetul chirilic cum puteau traduce preoții ce nu știau rusa?

Răspuns Câştigător
| Whitte a răspuns:

Cate raspunsuri de copii nascuti ieri!
In acea perioada toti foloseau alfabetul chirilic. Era inainte de a se introduce alfabetul latin.
Si preotii de azi il cunosc. Invata in scoala. Asa cum invata si graca veche, acum nevorbita de nimeni. Dar studiaza carti scrise in greaca veche sau in chirilica.
Da, a fost o perioada cum spune @La steaua... cand se folosea alfabetul chirilic dar cuvintele erau in romana.
Insa tot el face o grava confuzie. Literele grecesti nu seamna cu cele chirilice.
Vezi ca sunt biserici vechi unde pisaniile de la usile de intrare sunt in chirilica. Le-ai vazut vreodata sau intri cu capul plecat?

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru Whitte):

Sigur ca alfabetul grec sta la baza alfabetului chirilic. Doar nu sunt litere arabe!

| Curiosul999 explică (pentru Whitte):

Ms mult că m-ai lămurit

8 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Indiferent ce fel de caracter folosesti pentru litere, limba poate fi acelasi si se poate citi ca atare.
E un fel de "codare" diferita a sunetelor literelor.

| relian a răspuns:

Toate cartile erau in alfabetul chirilic cine spune asta, sau unde se intampla ce spui?
Alfabetul chirilic, este inventat de 2 greci, frati, care au facut acest alfabet pentru a ajuta poparele slave sa citeasca biblia, adica au avut ei interesul lor.
Dar asta s-a intamplat undeva prin anii 850, nu este un alfabet foarte vechi, nici nu se tipareau carti folosind acest alfabet decat biblia la inceput.
Acesti frati calugari nu au inventat acest alfabet pentru ei ca greci, sau pentru alte popoare, l-au facut pentru slavi, grecii care erau ortodocsi sa le duca carti ca slavii sa poata citi, sa poata pricepe biblia, sai converteasca pe cit mai multi la crestinism, mai exact la ortodoxism.

Vii si faci un alfabet, dai alora, aia invata sa scrie, sa citeasca, slavii nu aveau alfabet, apoi le duci carti scrise in limba lor si iai indoictricant laughing leai bagat biblia sub gusa, i-ai luat de clienti.

In afara de greci si nu stiu ce stat de prin Africa nu mai erau nimeni ortodocsi, asa ca sau pus pe adunat clienti, iar cum poparele astea slave erau foarte numeroase ca si populatia, si-au facut clienti si religia ortodoxa, asa a crescut ca si enoriasi.

Preotii slavi stiau slava, apoi introducid acest alfabet, au stiut sa citeasca in limba lor dupa carti,.
Alte popoare aveau alfabetul lor, latin, chinezesc, egiptean etc.

Daca te referi la noi ca romani cum citeam, romanii foloseau limba romana, dar litere chirlice pentru a scrie carti si a citi din ele.
Acest alfabet chirilic este un fel de mix intre cel latin si grecesc, asa ca romanii au adaptat acel alfabet pe limba noastra, asa cum au facut si cei 2 frati greci, apoi a renuntat si a folosit alfabetul latin.

Sa folosit acest alfabet chirilic pentru ca pe vremea aia eram sub influenta rusa si otomana, apoi dupa 1830, am trecut la alfabetul latin, care este mai usor de folosit si pentru ca sa dorit distantarea din toate pctele de vedere de Rusia si Turcia.
De ce si Turcia? Pt ca turcii ocupase si Grecia, iar grecii erau preferati, prin tarile romane aia au fost un timp domnitori asa ca alfabetul ala care fusese inventat tot de ei, era foarte bun pentru romani, asa considerau ei.

Dupa cum observi romanii dintotdeauna au dorit sa stea departe de rusi, asta arata ca aceste popoare de slavi nu sunt din alea bune laughing si grecii la fel niste hahalere care umblau numa dupa malai.

| Curiosul999 explică (pentru relian):

Eu nu vreau" sa stau departe de ruși " străbunica mea a fost rusă și cu toate astea eu nu vorbesc mai DELOC pentru că am crescut în România!

| relian a răspuns (pentru Curiosul999):

Daca nu vrei sa stai departe de rusi, nu vad ce mai stai, ce mai faci prin RO, trebuia de mult sa te muti in Rusia.
Pe voi astia pro rusi, cand va vad, sincer daca as avea putere vas lua asa cu o paleta mare mare cum iei pleava de la grau si direct acolo vas arunca laughing

Ba trebuie sa fii ori idiot ori timpit sa faci asemenea afirmartii, ca tie iti palc rusii, ca rusii is buni, ca aia is cei mai tarei si etc.
Vad multi asa ca tine, ce dracu cautati mai in UE sau in RO? de ce nu v-ati mutat in Rusia si sa stati dreacu acolo sa nu va mai stie nici pamintul laughing

Veniti si dati din gura, niste gargaragii, sunteti pro rusi.Asa si ce cautati in RO, sau in UE? Cineva care este pro rus, care crede ca rusii si Rusia ar fi cineva, mutate frate acolo, nu te retine nimeni in UE sau in RO, ba eu tias lua bilet doar dus, sa nu te mai intorci veci inapoi, tias retrage si cetatenia, sa stiu sigur ca am scapat de o belea laughing

| anonimg a răspuns:

Pe timpul comunismului rusa era obligatorie în școală; iar celelalte limbi străine erau opționale. Ce vreau să zic este că pentru împlinirea unui interes se găsesc soluții.
În ce privește Biblia, Vechiul Testament îl avem de la evrei, iar Noul Testament îl avem de la greci, pentru că evreii nu au Noul Testament prin faptul că ei L-au respins pe Mântuitorul.
Limbile străine erau ușor de învățat și în antichitate, deoarece lumea s-a dezvoltat foarte mult datorită comerțului.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Doar literele erau chirilice. Iar originea este de fapt alfabetul grec.
Scrierile erau in limba romana. Daca stii literele grecesti, poti citi si tu textul in romana.