| SERIALS a întrebat:

Salut, dragilor, vreau un sfat de la voi ce tine de viitorul meu? Faza ca ma aflu in Italia un an si jumate, limba o cunosc la nivel B1, lucrez part-time, dar vreau foarte mult sa continui studiile aici, ca sa am mai multe oportunitati si sa imi dezvolt limbajul, de aceea as alege un master in alt oras, mai dezvoltat. Incerc sa obtin o bursa de la guvernul italian, dar ei cer nivel de limba B2, asa m-ar scuti de taxe, plus niste bani de intretinere. Dar nu am nivelul necesar, oricum ma rog mult sa treaca cu vederea peste asta. Daca nu m-ar accepta, as putea sa merg singur la universitatea dorita, dar o sa fie multe cheltuieli, taxa de scolarizare + chirie + mancare, voi reusi sa adun ceva bani, dar nu destui. Mama m-ar ajuta, dar nu vreau sa profit sa iau bani de la ea. De aceea o bursa ar fi ca un cadou de la Dumnezeu, sper totusi sa o obtin. Nu vreau sa continui asa ce fac acum, chiar daca nivelul de limba nu e inalt, dar inteleg aproape tot, mai greu la vorbit. Ce e de facut? Sa merg spre un drum necunoscut dar fiind ca vreau schimbari in viata? Nu imi place situatia actuala, de aprox 2 ani tot vreau sa continui studiile. Ce recomandari imi dati?

10 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Nu ai ce face daca muncesti program intreg nu ai timp de studii si e greu sa aduni bani la 4h de munca pe zi, de aia sant parintii sa te ajute. Mai incolo cand da boala in ea o vei ajuta tu cu bani

| SomethingFunni a răspuns:

Deci vrei sa spui ca nu poti munci in acelasi timp cu studiile de master? In ce domeniu cauti un master, daca nu iti convine ce faci acum ce rost are sa continui studiile?

Italiana este aproape identica cu romana, am auzit de la un prieten ca a avut un amic de la drept din Bucuresti care era disperat dupa inca o diploma de limbi moderne peste franceza si engleza pentru un post in Edinburgh si a luat italiana de la 0 pana la grad C1 in 3 saptamani, deci orice se poate.

| SERIALS explică (pentru SomethingFunni):

As putea munci, doar ca vreau sa fac masterul intr-un oras mai mare, sa ma mut din orasul actual.

| Violleta2022 a răspuns:

Pe ochi frumosi, nu acorda nimeni certificari false, de limba.
Straduieste-te sa inveti limba ca sa ai o sansa sa muncesti acolo, ca nici de munca nu vei gasi, daca nu vorbesti fluent italiana.
Cat priveste facultate, mai ai cale lunga pana acolo, ca intai trebuie sa inveti limba, apoi sa-ti iei de munca cativa ani, ca sa te poti intretine, apoi strangi bani pentru facultate si apoi, vei ajunge sa-ti permiti sa faci facultatea acolo.
Ai o sansa sa-ti continui studiile, daca te intorci in tara si intri la facultate, cu nota foarte n-are (peste 9.5), ajundand direct la buget, unde faci facultatea pe gratis.
Din pacate, in strainatate, totul se plateste in valuta!

| SERIALS explică (pentru Violleta2022):

Deja am facut facultate in Romania, iar master vreau in Europa, in Italia se achita facultatea conform bugetului personal sau al familiei, se poate de invatat si aici, nu trebuie bani enormi.

| Violleta2022 a răspuns (pentru SERIALS):

Si ce dumnezue faci acolo de 2 ani de zile?
Un masterat in occident costa o caruta de bani, mai ales ca trebuie sa platesti tot, nefiind cetatean italian.

| minrest a răspuns:

Sa stii ca parintii in general vor sa isi ajute copiii, si eu am copii si ii ajut; daca vrei bursa pune mana si invata la nivel B2; daca mai amani mult masterul risti sa ramai fara.

Pai daca esti cetatean roman, esti in UE, si la fel se ia dupa bugetul tau sau al familiei, daca nu lucrezi la moment. Un master ar costa intre 500-5000 euro/an. Plus la asta se adauga si chiria + mancarea.

| Violleta2022 a răspuns (pentru SERIALS):

Eu cred ca nu ai preturi rale. Este practic imposibils a paletsi un masterat 500 euro.
Daca era asa de ieftin, de ce nu l-ai facut pana acum? Mai ales ca stai de 2 ani in Italia si mancai italiana pe paine, din primele 6 luni.

Nu aveam bani la inceput