| Denly a întrebat:

Salut! E o intrebare de matematica, am o fractie de genu: 4 întregi si 1/2 × 5/63.
Care e ordinea efectuarii operatiilor?

10 răspunsuri:
| Osneros a răspuns:

Ce înseamnă "4 întregi și 1/2"? 4(1/2) sau 4+1/2?

| Denly explică (pentru Osneros):

Nu e 4(1/2) e 4+1/2 doar ca fara semnul plus, cumva se intelege ca trebuie introdus intregul (4) prin formula introducerii intregului. Este 4 in fata fractiei 1/2 dar asta banuiesc ca nu se inmulteste 4 cu 1 ci se foloseste formula introducerii intregului in fractie. Vine (4x2+1)/2 si ma gandesc daca pot simplifca aici pe 4 sau pe 2 de sus cu 2 de jos.

| Hope1992 a răspuns:

Din ce mai tin eu minte din adolescenta 4 intregi si 1/2 inseamna 4 in fata si ca si calcul este egal cu (4x2+1)/2 x 5/63 = 45/126 si aici se mai poate implifica prin 3 si da 15/42 inca o data prin 3 si este egal cu 5/14.
Prima data bagi intregii in fratie cu formula, numarul din fata adica 4 inmultit cu numitorul, adica 2, plus numaratorul totul supra numitor(numitorul e cel de jos si numaratorul e cel de sus) apoi faci inmultirea care inseamna numarator cu numarator si numitor cu numitor.

| Hope1992 a răspuns (pentru Hope1992):

Simplifica,mai vezi tu la calcule, ca e posibil sa ma fi incurcat, am scris rapid

| Denly explică (pentru Hope1992):

Deci chiar daca am fratii cu intregi si ele se inmultesc, prima data e ok daca introduc intregii apoi caut simplificari apoi efetuez inmultirile?

| Hope1992 a răspuns (pentru Denly):

Nu,prima data faci introducerea intragilor in fractii si apoi operatiile uzale in functie de ordine, prima data inmultirile si impartirile si apoi adunarea si scaderea, la final faci simplificarile, ca sa nu te incurci, la inmultiri poti sa le faci si inainte, dar nu stiu in ce clasa esti si cat de bine ai invatat