| alex2009 a întrebat:

Salut eu am lipsit de la scoala 3 saptamani si in acest timp colegii mei au facut la matematica matricea problema este ca nu prea inteleg cum se calculeaza ma puteti ajuta sa zicem ca am mareicea (-2 4 5)
( 3 9 1)
(-1 0 3)
Cum se inmulteste cum se aduna, scade si imparte cum se rezolva exercitiile astea am cautat si pe google dar nu imteleg. Multumesc.

Răspuns Câştigător
| CosteaVlad a răspuns:

Am să încerc să-ți explic.
Deci, să spunem că se dau 2 matrici cu 2 linii 2 coloane:
a b
c d

și

e f
g h

Adunarea:
a b e f
+
c d g h
-se adună fiecare element din prima matrice, cu fiecare element din cea de-a doua, iar rezultatul va fi matricea formată din:
a+e b+f
c+g d+h
Puteam să-ți dau exemplu direct cu cifre, dar am ales litere ca să îți poți da seama mai ușor cum se face. Practic doar înlocuiești.
Scăderea se face exact pe același principiu, doar că în loc de adunare ai scădere.

Înmulțirea a două matrici cu 2 linii 2 coloane:
a b e f
x
c d g h
rezultă matricea formată din elementele:
a x e + b x g a x f + b x h
c x e + d x g c x f + d x h
Pe același sistem se merge și în cazul matricilor cu 3 linii 3 coloane.
*Împărțire de matrici nu există.
Înmulțirea unei matrici 2 linii 2 coloane cu un număr real (eu îl voi lua natural că e mai simplu):

a b
3 x
c d
Pe 3 îl înmulțești pe rând cu fiecare element al matricii, și vei obține:
3a 3b
3c 3d

Cam asta ar fi happy
Dacă ai cumva nelămuriri dă-mi add pe id vld_cst și o să-ți explic mai pe larg dacă ie.
Baftă!winking

3 răspunsuri:
| Lora a răspuns:

Nu prea am cum sa-ti explic aici ca sa poti intelege

| CosteaVlad a răspuns:

Aoileu mamăă... eu am aranjat cum trebuie matricile alea în pagină, dar se pare că „roboțelu TPU" le-a procesat cum a avut el chef. sad

| Dutzulescu a răspuns:

Cauta pe net calculul determinantilor, metoda lui Sarrus, doar nu vrei sa le calculam aici. Spor.