1. Nu reciți de prea multe ori – citirea și recitirea, uneori superficiala, a notițelor nu este o soluție bună de memorare pe termen lung. Relecturarea nu te ajută sa prelucrezi informațiile, ci doar să le reții pe termen scurt.
2. Răspunde la întrebari – "de ce?" sau "cum anume?", întrebări pe care ți le pui singur în legătura cu ceea ce ai citit și la care încerci să răspunzi, te ajuta să observi mai bine ceea ai reținut și să aprofundezi materia.
3. Fă conexiuni între datele noi și vechi – dacă faci corespondențe între informațiile pe care le deții deja și cele noi, vei reține mai ușor cunoștințele proaspăt dobândite.
4. Creează modele vizuale – diagramele, schemele logice și orice alt tip de formă vizuală pe care o conferi informațiilor reprezintă o metodă de învățare activă, care te implică mai mult în procesul de învățare.
5. Recapitulează cu ajutorul cartonașelor – notează informațiile importante și datele-cheie pe cartonașe sau bilețele pe care să le folosești când vrei sa reîmprospătezi materia.
6. Acordă-și timp suficient – învață din vreme, în baza unei planificări și nu lăsa totul sau ce e mai important pentru ultimul moment
7. Amestecă subiectele – învață un subiect de actualitate și apoi o temă predată mai demult, această tehnica va conduce la precizie în identificarea datelor și o memorare mai bună. Poți exersa și prin teste care cuprind teme vechi și noi.
8. Schimbă-ți mentalitatea – fii deschis și în legătura cu alte strategii de învățare, nu respinge anumite subiecte pentru că ai impresia că nu ți se potrivesc și nu îți impune limite.
Doar metodele astea le stiu. sper sa ii fie de folos