Nu conteaza ca vrei sa explici la o poezie sau de exemplu un roman.
Ai mai multe variante:
1. Titlul este sugestiv (poti folosi oricand, sau zici ca este cheia de bolta a textului), intrucat dezvaluie numele personajului principal, sau reda un punct de vedera asupra vietii, iubirii etc, ce intelegi tu prin acel text, nu conteaza ca ai spus prost, conteaza ca ai incercat cu cuvintele tale.
2.In continuare, spui,, Din punct de vedere morfologic, titlul operei literare...(spui numele) este alcatuit din...(partea de vorbire). Nu te complica prea mult, iar daca la poezie trebuie sa-l explici mai bine, scrie ce simti, pe asta ma bazez eu.Nu invat motamo. Sunt sigura ca stii si tu.
Succes!
La primul argument, spui din ce este format titlul d.p.d.v. morfologic. Apoi specifici dacă titlul reprezintă vreo metaforă, un epitet etc. sau o imagine artistică/motorie/olfactivă ş.a.m.d.
Apoi prezinţi poezie. Spui acolo ce se întâmplă în poezie, ce se descrie în ea. După ce ai scris asta, spui că titlul se află într-o relaţie de maximă transparenţă cu poezia propriu-zisă.
Dacă vrei să pui ceva mai deosebit în încheiere, spui că titlul creează un orizont de aşteptări.
Buna ...Ex: " Nu ma intelegi" de M. Eminescu ...este foarte usor sa explici un titlu mai intai il explici din vedere gramaticala " titlul este alcatuit dintrr-un verb personal predicativ" Dupa spui ca in viziunea poetului exprima sentimentele sale de tristete, de singuratate pe care i le adreseaza persoanei iubite Sper ca te-am ajutat Bafta!
Adi1987 întreabă: