Uita-te pe site-ul oficial la Admiterea 2012 si afli.
Nu este o noua lege privind admiterea. Este vorba ca MECTS a cerut, printr-un ordin, ca admiterea in invatamantul universitar sa fie facuta, in principal, pe baza de examen iar daca este facuta pe baza de concurs de dosare sa se ia in considerare doar media de la bacalaureat, citez:
"În ceea ce priveşte al treilea punct, Ministerul Educaţiei încearcă să clarifice în acest moment cum se realizează admiterea în universităţi. Practic, autonomia universitară este cea care permite universităţilor să ia decizia în privinţa admiterii, fie că este vorba despre licenţe, fie că este vorba de masterat sau de doctorat. Ceea ce spune ordinul ministrului este că universităţile pot să opteze pentru probe scrise, examenul clasic de admitere, iar noi încurajăm cele mai bune universităţi din România, cele mai performante, să ia decizii pentru reintroducerea unor probe scrise. Pe de altă parte, în situaţia în care, anul trecut, bacalaureatul a fost riguros, în care şi anul acesta ministerul s-a angajat că va păstra aceeaşi rigoare, considerăm că universităţile se pot baza şi pe notele sau pe media generală obţinută la bacalaureat pentru că bacalaureatul este un examen naţional, este un examen de competenţă şi de maturitate, este un examen care îi selectează pe cei care pot şi doresc să meargă mai departe în învăţământul superior. De aceea, în conformitate cu autonomia universitară şi lăsând la latitudinea universităţilor să ia deciziile, ministerul afirmă că admiterea poate fi făcută, fie prin examene scrise, prin probe orale, fie pe baza mediilor de la bacalaureat. Ordinul despre care am vorbit interzice folosirea mediilor din timpul anilor de studii la calcularea unor note, deoarece s-a constatat că există diferenţe mari între licee. Cu alte cuvinte, o medie de 9 la un liceu poate să însemne mai mult sau mai puţin decât o medie de 8 la alt liceu. Încă o dată: este vorba despre rezultatele din timpul anilor de liceu. Practic, admiterea în acest an rămâne la decizia universităţilor, la decizia fiecărei facultăţi. Ne putem aştepta ca într-o universitate unele facultăţi să ia decizia în privinţa unui examen scris sau oral de admitere, iar alte facultăţi să ia în considerare doar nota de la bacalaureat sau anumite note de la bacalaureat sau o combinaţie între cele două posibilităţi." Numai bine!
Fiercare facultate ar trebui sa aiba un site si acolo sunt precizate conditiile de admitere. Daca optezi o facultate din cadrul Universitatii Bucuresti (adica de stat), te anunt ca aproape la toate se da examen de admitere. Pt ASE, cred ca e nevoie de matematica si economie in principal, dar depinde de ramura (finante banci, management, relatii internationale etc.). Stiu ca in anii trecuti se facea o medie intre nota de la admitere si cea de la bac. Uite aici:
http://www.ase.ro/ase/admitere2012/index.asp?item=Ciclul%20licenta
LanguageMaster întreabă:
Adi1987 întreabă: